2021-07-19
一幻拉面登陆荃新天地 隆重开幕之前已经食过一幻拉面嘅屯门店,今次终于唔洗去到咁远喇,系荃湾荃新天地开分店!荃湾独有黑蒜叉烧虾汤拉面 沿用一幻招牌甜虾汤底 ,汤头浓郁不多说,尾韵还有淡淡的黑蒜甜味!以虾油起镬爆香姜蓉和蒜蓉,带出醇和甜味与香气,最后更会在拉面上浇上充满风味的日本黑蒜油,令整碗拉面的黑蒜味道更添层次感虾汁胡麻冷面 好食好食好食!其实冷面也是很适合夏天食用啊,当天气闷热、胃口不佳时,冷面绝对是小清新推介!胡麻酱汁用炒香过嘅芝麻、虾粉,加上虾油、蒜蓉、日本酱油等调制而成!个人觉得个冷面口感100分,质感烟韧弹牙,有嚼劲!一幻叉烧饭切成一粒粒嘅日式叉烧,都几好食!而上面再加入面酥,口感都几好!而且我最钟意饭上面有青葱及辣椒酱提味,整体都好食!香辣甜虾椰菜沙律我觉得个香辣甜虾炸得好好食,香脆虾干配鲜生椰菜,成啖都好清新!
荃湾独有黑蒜叉烧虾汤拉面
虾汁胡麻冷面