2019-07-29
日本拉面:香港人通常都会谂起去食猪骨浓汤拉面。最近知道香港都开咗北海道过江龙虾汤底嘅拉面,就约埋家姐一齐去试一试佢! (原来一幻响香港已经开咗3间分店。我哋拣咗湾仔店,因为就家姐公司。湾仔店近船街,系佢哋第一间响香港开嘅分店。)我哋谂住试多啲唔同嘢,就share一碗拉面、一碗叉烧饭同埋豚肉饺子。拉面 $88一碗: 可以选择粗面、幼面或者 mix 都得。我哋呢碗系粗面! 加咗一只糖心蛋 extra $10。虾汤面同猪骨浓汤面嘅分别: 我觉得系虾汤好似无咁油腻、好似无咁多味精。呢碗叉烧饭原来系香港限定。可能因为觉得香港人好钟意食叉烧饭卦!佢同我哋香港烧味叉烧饭系好唔同嘅。佢将日式叉烧切粒,再加左佢哋嘅秘制虾面酥同葱花铺上白饭度,都好惹味。食拉面好似一定要衬煎饺子~ 呢个饺子煎得好香脆!
题外话/补充资料:
中环店啱啱开张!而家用我啱啱张收据可以洗$100当$50用ah!