2023-03-07 2097 浏览
今次参加咗个本地团,由马料水出发,去探索塔门及鸭洲岛,塔门就学生年代去过一次露营,鸭洲岛真喺听都未听过,原来喺香港好北嘅一个小岛,望过对面就喺盐田港,非常近,最估唔到原来个岛曾经好多居民住过,依家都仲有街渡服务,但就好疏。行程中段,先嚟到塔门嘅「新汉记」食团餐。现时塔门都仲喺不时有好多人上岛旅游或露营,岛上都有唔少人住,以及有唔少商舖、食肆,「新汉记」属村屋建筑物,上下共两层,故此格局比较细,楼底比较矮,好有一派老风情。据了解,佢哋主要都喺做团餐多,算最揾钱嘅收入来源。顺手亦影低个餐牌俾大家当参考,当然,我哋食团餐嘅,都喺𠮶几款指定款式,为免阻人开饭,所以,啲相都喺快快手随意影。盐水鸡人齐起𩠌,第一碟喺盐水鸡,摆得好靓仔,都无话求其斩完新算。只鸡唔太肥,而啲肉质亦算嫩滑,虽然只喺简简单单嘅盐水鸡,但咸咸哋,食到啲鸡鲜味。白灼虾靠山食山,靠海食海,团餐当然都有啲海鲜菜式,白灼虾更加喺唔少得,因为制作简单吖嘛!碟虾好大碟吓,大家都可以食到好多只,包满足,而啲虾鲜味十足,虾肉结实有弹性。鲜菇扒时蔬团餐中蔬菜类菜式有两道,先呢个小棠菜,我就觉得师父啲炒工唔错,小棠菜炒得啱啱好,带少少爽身,芡汁
盐水鸡

盐水鸡
白灼虾

白灼虾
鲜菇扒时蔬

团餐中蔬菜类菜式有两道,先呢个小棠菜,我就觉得师父啲炒工唔错,小棠菜炒得啱啱好,带少少爽身,芡汁亦唔会太多,当然草菇应该似喺罐头货㗎喇,整体算喺做得稳阵。
鲜菇扒时蔬
鱼蛋紫菜汤

汤品就有番啲渔村小岛风情,就喺紫菜汤,大大锅嘅紫菜汤睇都睇到好多紫菜,所以,味道清得嚟有阵阵紫菜味,咸咸哋咁啦;啲鱼蛋唔知来货定自己做,感觉唔错,弹牙有鱼味,至少唔喺沟粉货色。
鱼蛋紫菜汤
炸墨鱼丸

睇食评见好多人都赞呢个菜式,所以,我都对佢抱有期望,讲真啲墨鱼丸大大粒,又炸到金黄,真喺好有睇头,不过食落又唔喺咁犀飞利,个墨鱼味无预期咁突出,质感都OK,唔会话好粉。
炸墨鱼丸
蒸鱼

虽然,团餐中无呢度嘅招牌椒盐鲜鱿,但呢条蒸黄立䲝都好唔错,啲鱼肉入口好嫩滑,有鱼鲜味,同枱嘅人都钟意食鱼,所以,好抢手,唔喺讲笑,转头都已经无晒。
蒸鱼
生炒排骨

喺港式小炒嘅经典菜式,人人都钟意食,皆因酸酸甜甜好醒胃, 睇过芡汁多到呢……捞饭就啱晒;讲到啲排骨,其实好OK,炸得都算松化,咬落层皮仲有啲脆口,个甜酸汁调教得唔错,至少唔会好呛喉。
生炒排骨
油菜

另一记蔬菜菜式就喺最后上枱嘅灼生菜,其实睇都知无咩特别,简单灼熟,淋上豉油而已,不过,灼得刚刚熟,咬落嗦嗦声。
油菜
因为喺团餐,菜式就唔算好特别,但碟头大,好足份量,加上白饭任装,而每枱只喺8人,我呢枱基本上女士多,所以,吃得小弟好饱,最紧要都喺大家食得开心啫,完咗仲有啲时间周围行下添,帮助消化!
午餐