2008-04-16 10 浏览
昨天一擘大眼,原来我想讲话这系我一日里的第一餐—午餐。睇怕系当日下午的第一位客人,因为是下午三点零刚开舖不久就帮趁~星期二的下午茶时段静悄悄…看来我这蒲精都真的要退役了~过往一晚踩三、四场都未死人,今日我竟然上船后的15mins晕船浪啰!>.<庆幸都仲识落船即冇事啦!不然我都唔会一个人叫了火焰雪山$27+dialy cake of hazelnut$24火焰雪山一般,俾70分。其一就系因为底层捞了朱古力雪糕,而我过往一直食开的火焰雪山就真系斋只有得个雪山淋上rum酒,咩料配角都冇,反而咁样我系觉得食到最真最有忌廉风采的模式!因为店员教我食时最好一次过bud埋底层的朱古力雪糕之类咁样食会系味道最佳,但我系个怪人一般人钟意的我就偏偏相反。其二因为我食过有更好的火焰雪山,我讲过约三年前在oliva生日时食过一个水准奇佳的火焰雪山,一直至今我仍念念不忘…真可惜!因为朋友同我讲当时在山顶峰景做的厨子已离职,所以至今我还都系继续另觅所爱咁啰!其三因为火焰雪山我点的系细size,相对来讲rum酒对于一向唔饮酒的我来讲太多了!有点kun…顶唔顺~呵呵至于那个hazelnut mouss

火焰雪山一般,俾70分。

至于那个hazelnut mousse蛋糕当时反而我觉得比火焰雪山还要好食!我的cake系首先上枱先,虽然头一啖系朱古力味道为主先,但食到中途就发觉里面的榛子mousse很香,似食雪糕咁,我当时直头想趁个男店员睇唔到时lam埋个碟~hehehe,当然最后冇咁核突even成间舖得我一人,但这蛋糕恕我没打算揾其他品牌比较,一来近年我减少了食cake,二来我事实觉得小店来讲蛋糕比我所想预期中好,有77分。

食后感:原本想俾ok,现俾笑脸系一来佢的拉闸诚意,二来蛋糕留俾我的印象都算唔错,最后就系因为附近唔多见有其他西式甜品舖,一系炖奶、咩松记𠮶类生果捞,亦因为咁令我觉得非拣此店不可而估计会系咁多类甜品中系最合我胃口,不然我晚餐后仍然间间都唔帮趁宁愿食麦记的两蚊新地筒。

共$51。没+1

***thanks herbert, 因为佢讲的海景楼而令我求其拉个当地人问已经讲到间舖喺边

亦感谢店员帮我影相+拍video!thanks

环境俾4分系因为干净舒服