2010-08-02
扒牛柳伴露笋配红酒汁,3 成牛柳最正,因牛柳好厚会好难做,今次都满意既,里面都够暖,只有少少冻。用露笋苗好爽嫩新鲜、牛柳鲜嫰多汁、入口外脆内软,烧脆肉瓜又爽又香又多水份、烧茄子软棉棉,正﹗鲜蕃茄沙律,主要为黑醋调味,蔬菜都好新鲜,但咪道较单调,无咩层次咁。如果加点芝士,例如水牛芝士、刨点硬芝士,味道会更丰富﹗忌廉薯仔汤,饮唔出有薯仔味,只有忌廉味,有啲寡,自己加啲黑糊椒,多返少少层次先。但以普通餐汤白汤黎讲,味道好好,系希左啲啫﹗太平凡喇 ~安格斯肉眼扒配红酒汁,食极唔厌﹗我称之为极上安格斯,够份量、3 成熟软棉棉、滑滑溜、牛味浓既香口 ﹗一绝 ﹗以依个价钱有咁高既质数,出面食唔到 ﹗芝士焗新西兰红鱼,旧鱼扒劲大件,啖啖肉,远睇仲以为系蛋糕咁,烤得劲香,食落肉汁丰盈,睇头睇都到滴出黎,好好味﹗好重鱼味,又嫰又滑,实在太正﹗配菜有蘑菇、茄子、脆肉瓜,全部炒得香香的,热辣辣,软腍腍,太好味﹗