2024-11-07 787 浏览
同朋友行过铜锣湾广场,见到有一间新开无耐嘅中餐,正确嚟讲系江南菜,之前都未试过,一于试下。上到10楼,餐厅中式装修真系好靓,好优雅,唔怪得餐厅个名都好有文学气式。首先我地叫左个前菜,芥味绣球菌,好清爽同带有wasabi味,但味道唔会令人食落唔舒服,成个配搭都好match,十分推介。适逢蟹季,餐厅都出左好多用蟹做材料嘅菜式,我地叫左个蟹粉河虾仁,话哂平时出面都好少食到,清爽虾仁加上新觧蟹粉,令味道更有层次。点心我地叫左蟹粉小笼包,皮算薄而汤汁好饱满,几好食。之后呢样,简直令我回味无穷,以为一个好普通嘅牛柳粒,点知好食到回味无穷,充满牛香,完全唔硬,好好食。菜方面叫左蟹粉扒豆胚,清甜嫩滑,菜都好新鲜。店员推介我地食扬州炒饭,话用左3种唔同地方嘅米嚟炒,果然令我好惊喜。第一,炒得好干身,食得出米饭一粒粒感觉,另外每啖都食到唔同米带出嘅层次,呢样出面真系食唔到!最尾叫左个糖水,糖桂花莲子,估唔到份量咁足,桂花味调配得相当出色,莲子煮得岩岩好。
芥味绣球菌
蟹粉河虾仁

点心我地叫左蟹粉小笼包,皮算薄而汤汁好饱满,几好食。
蟹粉小笼包

葱爆雪花炒牛柳粒

菜方面叫左蟹粉扒豆胚,清甜嫩滑,菜都好新鲜。
蟹粉扒豆胚

扬州炒饭

糖桂花莲子
题外话/补充资料: 今次用餐体验真系好好,职员好友善好有礼貌,环境好干净同睇得出有用心去设计,好值得推介比大家。
2024-11-06
午餐