2019-04-12
我谂好多人都试过,有时人有三急,但又揾唔到厕所(系真系去得果啲…),真系心急如焚!同一道理,虽然依家越黎多越多素食餐厅,不过未去到区区都有,有时肚饿想食起素上黎,真系揾厕所便便重容易…!系呢啲咁危急既关头,大家首先保持冷静先,然后试下留意下,应该好似可能梗有一间系左近既大快活,除非冇。当然,我讲紧既唔系大快活厕所,系佢地既素菜饭。冇错,今次被扫既系大快活,重一次哂佢冷,开哂三款素菜饭黎见我!1) 南瓜汁藜麦杂菜饼饭2) 咖哩杂菜蛋饭(可走蛋)3) 野菌汁杂菜玉子豆腐饭明眼人一睇就知道个common factor系「杂菜」,总之就系一定有杂菜、杂菜同杂菜。食野先食壳,不过其实个壳就冇咩好介绍,都系大快活果只橙啰。全港咁多间大快活,有大有细,呢间都算舒适,人唔会好多或好嘈。OK,事不宜迟!尤其呢啲便意去到樽颈位既时候!直接见佳丽吧~第一位出场既系南瓜汁藜麦杂菜饼饭。首先啲色水都唔错啦。所谓杂菜就系四季豆、红椒同椰菜花。主角当然系个藜麦杂菜饼,嗯~口感有啲「实」,配埋南瓜汁其实都唔错既,至于藜麦呢啲咁「贵」既材料,真系揾唔到几多粒。跟住就到咖哩杂菜蛋饭。其实一直都觉得大快活既咖哩好食过大X乐
真系揾厕所便便重容易…!
当然,我讲紧既唔系大快活厕所,系佢地既素菜饭。
1) 南瓜汁藜麦杂菜饼饭
2) 咖哩杂菜蛋饭(可走蛋)
3) 野菌汁杂菜玉子豆腐饭
食野先食壳,不过其实个壳就冇咩好介绍,都系大快活果只橙啰。
OK,事不宜迟!尤其呢啲便意去到樽颈位既时候!
直接见佳丽吧~
南瓜汁藜麦杂菜饼饭
首先啲色水都唔错啦。所谓杂菜就系四季豆、红椒同椰菜花。
至于藜麦呢啲咁「贵」既材料,真系揾唔到几多粒。
咖哩杂菜蛋饭(可走蛋)
其实一直都觉得大快活既咖哩好食过大X乐或者美X果啲,因为唔会辣,而且又真系几香滑。
而呢个主打杂菜既饭当然系会full啲啦!除左四季豆、红椒同椰菜花,重有茄子、𪠳喱茄、南瓜、绿豆同薯仔。
唔食蛋既朋友记得叫走蛋呀。
野菌汁杂菜玉子豆腐饭
杂菜都系果啲,都懒得copy&paste喇~就好似依家有啲明星个样咁,都系差唔多。
不过个野菌汁系唔错,几香浓,最好系可以叫多汁。至于主角既玉子豆腐就…都系咁啦~
总括黎讲系食得过架㖞,尤其当身边都系肉肉肉既食店,就似沙漠中既一朵红玫瑰一样。
另外其实以前大快活曾经同Green Monday合作过,果一系列既素食真心好食,有中有西,而且有创意,唔知咩原因突然冇哂,可惜可惜!