重阳节假期冇地方去,朋友忽然问我想唔想玩猫,佢话发现旺角有间餐厅有几只猫,钟意猫但未ready做主人嘅我,二话不说换衫出旺角。餐厅系位于女人街嘅地舖,一入舖唔见有猫猫,原来喺晒后面未出嚟,坐低叫咗嘢食有只好大嘅布偶就行咗出嚟,原来名叫咖哩,有只细布偶系佢嘅bb,名叫小咖哩。讲返嘢食,一睇餐牌嘅相片就畀佢嘅烧牛扒丼吸引,有啲似之前喺阿苏火山食嘅赤牛。我叫咗一份烧牛丼,朋友就叫咖哩富士山牛扒丼,钟意食生牛嘅叫三成熟应该最适合。我𠮶份加咗辣,要加五蚊。其他朋友就叫咗吉列猪扒滑蛋饭,担担面拼饺子,佢哋都话唔错,但我觉得自己叫嘅牛肉仲有特色。食到尾声有只个样好bb嘅猫仔出咗嚟,原来系只缅因,呢度啲猫都几亲人,不过大家开门出入要小心,有啲猫猫会钟意偷走。

2059 浏览