2021-07-19
今次特登入大围食好西,对我黎讲唔算就脚,但其实冬菇亭响正美林巴士总站旁,由大围站行过去大概只系十分钟。到底呢度有咩吸引我山长水远去食?除左我同事住响大围就番佢,就系$198「无限时,一口价,免加一」的「鸡煲,串烧,打边炉」!即炒麻辣鸡煲四个人份量有一只鸡,上枱开火炒一炒就食得,鸡肉嫰滑,每件鸡都有酱包围住,个酱好好味,虽然店员无比我地拣辣度,食得出少少麻香,唔系好觉辣,正!除左鸡肉,煲内洋葱都好正!串烧每人可从28款自选4款,我地四个人总共选了十多款串烧!烧菠萝好多Juicy,同事一笃落去啲汁就喷左落我条裤度!乜料阿… 蒲烧鸡泡鱼干几特别,唔太硬身,好香口,份量亦都唔少。烧生蚝同烧扇贝铺满蒜粒,烧到金黄色,唔错!不过串烧有少少漏单,同店员追单串鸡肾同羊架,但后来上多次扇贝,同番店员讲唔系我地,佢都摷唔返属于边枱,然后同我地讲话「请你地食啦~」哈哈,多谢。食完鸡煲同串烧其实都半饱,所以火锅放题都唔系食到好多。而平时食完鸡煲就直接加汤打边炉,这里是另外换一个汤底,五选一选了特浓沙嗲汤底,好香浓,仲有花生碎粒。肉类食材选择有三款牛,一款猪及一款鸡,酒酿鸡件好香浓酒味,有惊喜,正㖞!之后仲有廿
即炒麻辣鸡煲
即炒麻辣鸡煲
串烧
蒜蓉烧生蚝 / 扇贝
特浓沙嗲浓汤
火锅放题
迷你时令蔬菜篮
肉类食材选择有三款牛,一款猪及一款鸡,酒酿鸡件好香浓酒味,有惊喜,正㖞!之后仲有廿多款食材,丸頪之外仲有鸭血,炸鱼皮,响铃等,啲肉同丸唔系未融雪果啲,我已经收货啦。迷你时令蔬菜篮无拣咩菜但啱食,卖相都几整齐。海鲜仲有广鸟蚝,鲩鱼片同扇贝等,蟹柳唔系平果种面粉蟹柳,面系原包出前一丁同辛辣面,感觉无悭食物成本拉。
第一次打边炉唔驶加豉油同调味料,净系要只生鸡蛋就够。不过见个调味料自助吧都无咩人行去咁,都系基本葱蒜辣椒碎,辣椒酱同竟然有烧汁。
火锅任食都有质素,连埋鸡煲同串烧唔驶$200埋单,性价比坚高!