2024-11-11 153 浏览
星期五嘅观塘好逼人,想揾个舒适宁静嘅环境同好友倾个计,openrice督吓揾到Gavi, 感觉比想像中更好。首先,餐厅好spacious, 森系木色设计,整体感觉cozy。其次,server态度好好,成间餐厅嘅人都充满笑容。第三,食物选择好多,日泰西fusion, 味道亦值得赞赏。 ✦ 白鳝串 ✦ 啖啖肉,肉质嫩滑,味道较清,无腥味。 ✦ 香煎鹅肝配香脆多士 ✦鹅肝煎得啱啱好,唔太油、好香口,有独特甜味。肥厚均匀,质地顺滑。配上多士及沙律,整体感觉更平衡。 ✦ 龙虾汁蟹肉扁意粉 ✦蟹肉量多唔呃秤,味道鲜甜,肉质饱满。龙虾汁香浓,一次过食晒成兜意粉。 ✦ 烧焗澳洲牛肋骨配泰式红酒汁 ✦全晚mvp。牛肋骨肉质鲜嫩,咬落软淋,脂肪层口感保持弹滑。底部沾有特色辣酱,略酸,将牛味吊埋出嚟,同时减低饱腹感。烤蒜亦处理得宜,香味浓郁。 另外嗌咗柚子柠檬蝶豆花梳打及利宾纳荔枝乳酸梳打。我觉得前者比较ig-able, 而后者味道稍胜,甜而不腻、仲有两大粒荔枝解渴。In gist, 靓装正vibe好味道 (●´ω`●)ゞ

✦ 白鳝串 ✦
啖啖肉,肉质嫩滑,味道较清,无腥味。

✦ 香煎鹅肝配香脆多士 ✦

✦ 龙虾汁蟹肉扁意粉 ✦