2019-04-09
星期五放早,同男朋友揸车泥度科学园睇下海拍下拖,顺便食个海景晚餐。我同男朋友的口味有少少唔同,我中意食grill同西餐,佢中意食亚洲菜。难得呢间 Tom Bar 有齐西餐同亚洲菜,我地可以叫番自己中意食嘅野唔洗争。我叫左烧牛仔柳配红酒汁。我中意食Medium嘅牛扒,佢地都烧到我中意的熟度,肉够嫩,表面煎得几香,食得出有用牛油增加香味。略嫌红酒汁唔够,不过牛仔柳本身都够味。惊喜位系薯条,估唔到都几有心思。本身以为系就咁炸薯条,但佢地加左蕃茄莎莎、巴马臣芝士、香草同沙律酱,我仲会点少少红酒汁,薯条吸晒所有肉汁同精华,超好食!我系度锯扒之际,另一边厢我男朋友系我对面剥椒盐濑尿虾,个画面好好笑 。不过碟濑尿虾都真系几香,始终炸蒜点都有佢嘅魅力。虽然个人好懒剥壳,都忍唔住剥左两只濑尿虾泥食。椒盐味好到位,虾肉好新鲜,食左少少壳,好脆口同惹味。值得推介。我地仲叫埋西芹炒鸡丁,有点眼阔肚窄不过份量唔算多。我超中意食西芹,佢地都炒得几爽口。不过略嫌茨汁有点咸,同埋鸡肉唔多。
题外话/补充资料:
红酒几平,两个人share一支岩岩好,中餐同西餐都夹到味。