2021-10-10 225 浏览
唔经唔觉,疫情已经持续差唔多两年,我哋一路都好挂住去日本旅行嘅日子,奈何依家仍然未能够通关。为咗一解思乡之愁,我就同朋友特登请半日假,去咗驰名嘅《天吉屋》食日本嘢。不愧系日本过江龙,间店一早就有唔少捧场客。我哋去到门口个阵,就已经见到好几对情侣喺度排队等候。好彩我哋等咗唔够十分钟就入得去姐!侍应带我哋去到木制牌匾附近𠮶张枱坐低,成个摆设好有日本风格,令我哋有一种置身新宿大街嘅感觉。呢间餐厅最出名系即叫即炸嘅天妇罗丼,我哋当然都要朝呢个方向点餐啦!因为疫情关系,部份菜式限量供应。本身我同朋友已经打算食唔到椰菜沙律之类,点知佢哋今日都有提供,好幸福呀!我哋一边饮住牛蒡茶,一边食高纤有益嘅牛蒡渍。呢度无限添加嘅牛蒡渍带点酸咸,口感爽脆,好啱做开胃菜。食完牛蒡渍之后,我同朋友依然十五十六,唔知order咩天妇罗餐好。喺呢个时候,侍应又拎咗两碟椰菜丝同柚子醋上枱,佢哋话椰菜丝都系无限添加㗎!我朋友本身好怕食酸野,但佢觉得加咗柚子醋嘅椰菜丝,味道酸得嚟啱啱好。开餐之前,当然唔少得饮番碗热焫焫嘅面豉汤喇!值得一赞嘅系呢个汤冇咩味精,饮完之后唔会好口干。天幕御膳 $148作为天吉屋特别推荐嘅丼饭,当然

牛蒡渍

椰菜沙律

天幕御膳

天幕御膳 $148
作为天吉屋特别推荐嘅丼饭,当然有佢嘅独特之处。天幕御膳包含咗黑虎虾、软壳蟹、海红鲷配紫苏叶;仲有一系列杂锦炸物、四季豆、茄子、南瓜……真系要咩有咩。享用呢一个御膳有一个特色,就系有三种唔同食法任君选择,一次过带俾你三种唔同体验。

我哋按照指示牌,逐一享用呢款御膳。就我个人而言,我最钟意第三种食法——天茶泡饭,可能因为我本身好喜欢佢哋主厨特别秘制嘅高汤「鲣鱼汤」,口感清甜鲜美得嚟又唔油腻,堪称一绝!值得一提嘅系,呢度嘅白饭可以任添㗎,我朋友食咗足足两大碗饭啊!

软壳蟹丼

软壳蟹丼 $158
我哋另一个餐就叫咗香港限定嘅软壳蟹丼。材料当然唔少得软壳蟹,仲有皇帝菜樱花虾、温泉蛋、茄子、南瓜等等。炸到金黄色嘅软壳蟹一分为四,啖啖蟹肉肥美异常,蟹膏味道浓郁,令人爱不释「口」。

我朋友就好钟意皇帝菜樱花虾,因为樱花虾壳松软得嚟口感又香,畀人有一种想大口豪迈嚼虾嘅欲望;配搭埋皇帝菜,简直系健康之选。加上拌饭一流嘅温泉蛋,我哋完全食得出呢个丼饭嘅灵魂。

食咗咁多嘢,当然唔少得饮多两杯牛蒡茶作结喇!呢次体验真系带畀我哋游历日本一趟嘅美好感觉。See you next time!
2021-09-30
庆祝纪念