2019-06-04 2763 浏览
First things first:* 环境、食材、服务一流* 建议book 枱先(铁板烧当日full 哂)* 适合庆祝、纪念、business lunch* 铁板烧上面嘅𠮶条bar 系用嚟保暖食物,食野唔好成个碟拎落黎曾经听人讲,当你食到好好味嘅嘢嘅时候,基本上唔会得闲讲嘢,就算讲都净系会讲到好味好味好味。呢个体验,我食和三昧嘅时候终于感觉到。首先讲吓佢嘅选址,餐厅位置系铜锣湾SOGO隔离,距离巴士站同地铁站好近,约人方便。餐厅环境好好,系日式浅色系既装修。我哋book咗铁板烧,坐到埋位有两个师傅系度烧紧野食。铁板烧area 大概坐到8-10人,当日连埋我地系full晒。打开个餐牌,朋友发板叫左个澳洲鲍鱼2人前套餐,好豪甘选配最贵嘅佐贺A5和牛。沙律有准山,啲酱落得啱啱好唔会太咸。店员首先拎左我哋呢台嘅海鲜盘俾我哋睇,只只都好靓。我地只澳洲鲍鱼超过400g,餐厅规定每克要加$2.5,我哋只鲍鱼450g,即系要补多$125。我地无所谓,就照去。师傅首先烧澳洲鲍鱼,好大只。只鲍鱼真系好新鲜同好大只,上铁板嘅时候佢仲识郁。我哋问过铁板烧师傅鲍鱼使唔使点啲咩酱,师傅话鲍鱼入边嘅海水味已经够
First things first:
* 环境、食材、服务一流
* 建议book 枱先(铁板烧当日full 哂)
* 适合庆祝、纪念、business lunch

沙律有准山,啲酱落得啱啱好唔会太咸。

店员首先拎左我哋呢台嘅海鲜盘俾我哋睇,只只都好靓。

师傅首先烧澳洲鲍鱼,好大只。只鲍鱼真系好新鲜同好大只,上铁板嘅时候佢仲识郁。我哋问过铁板烧师傅鲍鱼使唔使点啲咩酱,师傅话鲍鱼入边嘅海水味已经够味。如果再想要其他嘅味,可以落少少沙律酱。但系面对咁新鲜好味嘅鲍鱼,所有酱都系多余。
第一啖食落去已经觉得佢好新鲜好有海水味,口感系林但又爽,每一片都食到高潮。师傅仲话问我地想唔想试鲍鱼嘅内脏,我不嬲都唔食内脏就pass,我朋友食咗一旧,觉得唔系咁啱口味都冇继续食。
大虾,大只好好味。
今日嘅是日海鲜系蟹。
我超钟意食蟹㗎!! 嚟之前见到食评有啲人嘅是日海鲜系鱼。其实系鱼我都冇问题,但系蟹系更加好。好好味嘅蟹肉,不得了!

煮清酒煮蚬时,有一part系要点棵系啲酒精度,师傅点火之前会话俾你听,等啲要相机食先嘅食客可以拎定相机ready,好贴心~
个清酒煮蚬真系我食过最好味嘅清酒煮蚬,好有酒嘅味,亦都有海水同蚬嘅鲜味,只蚬系晶莹剔透㗎!我仲饮埋佢成个清酒煮蚬既汤!
去到A5佐贺和牛,佢系放系和民嘅面包上面,陪一啲炸嘅蒜片。两旧和牛好厚身,用筷子一夹已经感受到肉嘅里面系好林,果不其然,一摆入口好快就溶咗。好正!!
除咗厚身既和牛肉,仲有几旧薄烧,卷左d 入面,真系好好味,烧得好香,啱啱好又好夹。

之后师傅再炒咗个饭同埋杂菜俾我哋。
D 铁板烧食得七七八八,侍应就走黎同我地讲,可以坐佢去隔离,我哋就由铁板烧嘅area 转咗做旁边既梳化位。呢个时候就点埋餐茶同埋拣雪糕嘅味道。

成餐饭食物质素好、食材新鲜、环境舒服坐得自在、环境安静好岩倾计。埋单两个人接近$3500,但食足2.5hrs 又甘好味,都算物有所值。
2019-05-30
  • 清酒煮蚬