2014-11-23 2749 浏览
今日同老婆仔系沙田血拼完,就谂住就脚系附近揾餐厅食,见呢间rosie 开左一排都未试就谂住试下。排队等左大约半个钟(两张枱),明明见到有几张空枱都唔肯放人入去,好明显系想拍埋做4人枱。我好气好声走去问个经理,佢望都唔望我,黑面答:迟d就有嫁喇,真系火都黎埋 虽然服务极差,但食物水准却一流。由于老婆仔系食野专家,当然又佢话事啦!老婆仔望住d pancake 流哂口水,首先就黎左rosie's pancake好耐冇食过禁出色既pancake,松软可口,热度适中,有淡淡的香气。材料配合恰到好处,配菜不会太多,烟肉与cream份量刚好,与饼底相配合,妙极!100分可以比95分!当然仲有我地两个最爱既cabonara啦,不过今次个sauce做得麻麻地。反而旁边松软的丹麦面包就有惊喜!至于份量就不过不失啦~可能个PANCAKE太好食,自己食多左都唔知道。问老婆仔饱未,点解佢好害羞咁笑,呢个时候我已经知道要点做喇,就系要拎多次个MENU睇下有咩甜品老婆仔二话不说就点左呢个肉桂苹果甜pancake,呢个反而一般,饼底松软香口,材料却太简单,不够出位。总括黎讲,以食物论食物的确不错,但食野唔系净系讲食物
今日同老婆仔系沙田血拼完

100分可以比95分!
Rosie's pancake
忌廉汁烟肉意大利面伴温泉蛋

老婆仔二话不说就点左呢个肉桂苹果甜pancake,
呢个反而一般,饼底松软香口,材料却太简单,不够出位。
肉桂苹果pancake
总括黎讲,以食物论食物的确不错,但食野唔系净系讲食物本身既质素,餐厅环境同员工态度都会影响到食客既心情同感受。至于呢间餐厅可以令你有几难忘,大家可以一试,幸好我同肥猪老婆都对食物感到满意
 学老婆仔话斋~full full~~
题外话/补充资料: 期间有段小插曲: 由于呢间餐厅极重视turnover,所以每位客人只可用膳15分钟。旁边有一枱客人连甜品都未下单,经理就上前赶走佢地...... 客人话:我地仲未落甜点WO 经理: 够钟唔可以再落单喇WO,麻烦埋单 心谂: 客人想比钱你赚都要赶走? 最尾一番理论后,经理都会9秒9落单+出菜之后拿拿林赶走左佢地 咁既态度,食落肚既甜品都变苦啦
2014-11-16
Rosie's pancake