2017-05-12 302 浏览
正所谓开工做饱,收工食饱饱经过今日OT OT再OT, 收工后决定同同事去食好西,慰藉自己空虚既心灵,4个人收工后坐的士,黎到呢间叫(焱)唔识读既火锅店!可能因为系平日及太夜既关系,间舖无咩人,加上呢间火锅店只系开张几个月,唔系太多人认识,好再有同事食过强力推介我地,立马试试! 佢既装修简洁明亮,啲野全部好新!经佢地职员介绍下,一行四人最终选左呢个粥底海鲜火锅既套餐头盘系柚子沙律及鲍捞起手撕鸡,呢两个完全系开胃菜,首先柚子沙律落左醋,酸酸甜甜够醒胃,菜都几算新鲜。而手撕鸡佩上其他瓜菜佩料一齐食,味道有层次。不过食完之后反而更加肚饿!火锅酱料嘅选择唔少,职员介绍我后,我最想试系中间呢个叫蒙古涮涮酱,佢有少少似麻酱,但就比麻酱多左蒙古既风味,好难形容套餐有包饮品,有啲饮品系要加钱,我就拣咗芒果沙冰,而同事就拣咗菠萝沙冰两杯我都试过,好饮唔太甜,最紧要系炎炎夏日中佢够冰冻,大杯啲就好啦!主菜黎啦! 黎既时候真系比佢吓一跳,因为全部都超巨型巨形圣子,大大只既鲍鱼,包到好似花咁既鱼片,大蚬,大虾,东风螺,摆得好靓好吸精,不过味道才是重点用最大力打边炉啲海鲜好快就熟,基本上滚几滚就食得,佢所有所有海
正所谓开工做饱,收工食饱饱
火锅店!

经佢地职员介绍下,一行四人最终选左呢个粥底海鲜火锅既套餐

海鲜拼盘

主菜黎啦! 黎既时候真系比佢吓一跳,因为全部都超巨型

用最大力打边炉啲海鲜好快就熟,基本上滚几滚就食得,佢所有所有海鲜都超新鲜,食海鲜不用任何酱汁汤底,新鲜就会鲜甜!

呢个系跟餐加$20焱手切封门柳,听讲系近牛嘅横隔膜旁边既肉,一只牛得好少 好珍贵,食落比普通牛重牛味,好牛必食!

呢个跟餐加$38 焱选手切Prime肥牛,望落已经够晒靓,佢比之前那款爽口,脂肪比例够平均,呢款系我钟意既口感!

我们跟餐随机选左五个佩料,最值得推介 系牛丸,因为入面有辣有弹牙,钟意食辣一定要试。而且, 蟹柳足足有8吋长,啖啖肉唔野少,其他都全部好好味,未能尽录!

最后系今日嘅重头戏, 粥底吸收晒所有海鲜嘅精华,而且只蟹一直滚到最尾先食, 所以滚粥食既时候个粥系超鲜甜,加上粥底最后加入南瓜,芋头,头菜脯及蛋浆。即使系好饱都忍唔住佢既魔力,食到个锅见晒底

总括今餐,价钱合理,超值得试,个粥底真系几饱都抗拒唔到

2017-05-11
$300 (宵夜)
海鲜拼盘