2019-09-29 510 浏览
对于日本,转年号系一件好隆重嘅事;对于我地,系又出发日本揾美食嘅时间,哈哈。因为划咗去返个短TRIP,所以相约出黎下行程,顺便食晚饭。餐牌有几款套餐选择,为咗旅行可以食豪啲所以拣咗-松SET。但食物同样丰富唔系讲笑。先黎有个沙律系车厘茄芝麻豆腐,酸酸甜甜咁几开胃。椰菜片配酸汁味道都同样开胃。前菜拣咗和牛他他及日式炸鸡。和牛他他有别见开用牛肉打碎而成嘅,反而系一片牛肉铺系萝卜沙律之上,所以食起上黎有牛肉漑香同咬口质感。日式炸鸡就比较干身,但热辣辣够脆口,点少少沙律酱就足以除去多余油腻感。什锦天妇罗。有少少可惜系面衣油咗啲,令到食落松化但无咁脆口,不过份量足够虾/南瓜/茄/子/秋葵都有。白葱烧豚肉/烧鸡翼。两款烧物都够入味,鸡翼够干身,味道有啲似世界之山嘅感觉。石烧美国安格斯肉眼扒。因为系美国牛关系油花唔会太多,主要系食肉香同大大件嘅质感。伙记好贴心咁帮我地煎香再剪开,牛肉食落啖啖肉,好满足。安格斯肉眼片火锅。拣咗寿喜烧汤底,因为甜甜咸咸嘅味道最有日本FEEL。入面材料同样丰富有娃娃菜/洋葱/金菇/滑豆腐/芋丝。各种蔬菜再配肥牛真系令人饮饱食醉。烧饭团茶渍饭。最后嘅茶渍饭为成餐带来额外底气
因为划咗去返个短TRIP,所以相约出黎下行程,顺便食晚饭。
和牛他他
日式炸鸡
什锦天妇罗
白葱烧豚肉/烧鸡翼
石烧美国安格斯肉眼扒
伙记好贴心咁帮我地煎香再剪开,牛肉食落啖啖肉,好满足。
烧饭团茶渍饭
烧饭团茶渍饭。最后嘅茶渍饭为成餐带来额外底气,饱餐一顿后以热茶汤扫除油腻感,减轻负担。
幻彩蓝蝶花柠檬梳打/鲜柠檬烧酎梳打
幻彩蓝蝶花柠檬梳打/鲜柠檬烧酎梳打。两杯味道都好酸甜开胃,柠檬可按自己喜好添加。
好奇之下柯打咗加$10嘅幻彩版,上枱发现系底垫转咗有LED灯发光,见到全场嘅目光都吸引咗过黎,呢$10虚荣心绝对值得。哈哈。
日本新嘅年号代表住一个新嘅开始,希望近期嘅社会事件得到完满解决,等我呢啲小市民出街食饭唔使怕被警察打。
2019-08-21
和牛他他