2024-07-02
南山邨 品香楼有朋友返嚟香港度假, 约咗一大班人出嚟食饭, 去咗品香楼, 去到一睇吓一跳, 果然名不虚传, 座无虚席, 如果唔系订咗位,都唔知食唔食到~叫咗梅菜蒸菜心、 琵琶豆腐、炸猪手、 花枝片炒西兰花、黑椒牛柳粒、 当然唔少得个招牌风沙鸡同埋冻朱古力~个梅菜蒸菜心系用竹笼同荷叶蒸嘅, 唔单止有荷叶嘅香味, 而且蒸出嚟嘅菜心比起普通烚既菜心更加嫩同淋, 而且加咗梅菜一啲草青味都冇好好食~琵琶豆腐炸得够香口, 加埋啲芝士汁好浓郁,又唔腻, 好似可以加面底但系𠮶次叫左好多野食所以无加~炸猪手都唔错, 唔会炸到好柴好干争争, 而且啲肉都好入味~花枝片炒西兰花有啲惊喜, 通常外面𠮶啲乜乜炒西兰花,一系就烚到啲西兰花过淋, 一系就好似生生地好硬, 依次食嘅西兰花软硬适中, 同埋好难得咁炒到有蒜蓉味~我自己就觉得冇乜太特别, 同外面𠮶啲分别唔系好大~最后系只鸡, 只鸡个整法有啲似炸子鸡,然后上面铺咗好多炸蒜碎, 只鸡啲皮炸到好趣啲肉仲系好滑仲爆汁, 而且好惹味, 同埋上边啲炸蒜好好味, 唔会好似外面有啲咁苦苦地, 我听有啲人讲话只鸡要预先订, 有啲人又话唔使, 所以如果大家想去试嘅话,安全起见都
炸猪手都唔错, 唔会炸到好柴好干争争, 而且啲肉都好入味~
我自己就觉得冇乜太特别, 同外面𠮶啲分别唔系好大~
最后系只鸡, 只鸡个整法有啲似炸子鸡,然后上面铺咗好多炸蒜碎, 只鸡啲皮炸到好趣啲肉仲系好滑仲爆汁, 而且好惹味, 同埋上边啲炸蒜好好味, 唔会好似外面有啲咁苦苦地, 我听有啲人讲话只鸡要预先订, 有啲人又话唔使, 所以如果大家想去试嘅话,安全起见都系订定先稳阵~
最后就系杯冻朱古力, 杯冻朱古力好好饮, 但系可能我本身唔系好钟意cream, 所以我下次饮可能会叫佢走cream~