2024-02-26
上茶楼叹 #一盅两件,可唯 #小秘书 一个童年回忆😙 仲记得小时候,老窦每次带我同哥哥去到茶楼,都会叫一笼 #虾饺 加一笼 #烧卖 比我哋做 #茶点 … 久而久之 #食点心 同 #叹茶 已经变成我哋嘅习惯😉 不过现今嘅社会,的确未必人人可以负担得到「慢慢叹」呢种生活节奏💗 生意人就可能睇中呢点,#点心店 应运而生!呢日行完 #慈山寺,顺路走到嚟「老冯茶居 」大埔分店朝圣 🤩 原址喺元朗嘅「老冯」装饰得几特别,加上试过佢哋 #点心师傅 嘅手势,简直可以媲美大酒楼嘅水准🙏🏻 连早餐同晏昼都未食嘅我,一气呵成点咗好几个点心,点知隔篱𠮶个仲话要加笼 #流沙芋麻包 先至够完美🤩 先上枱嘅系 #葱花虾米肠,#肠粉 好滑身,入口感到粒粒虾米肉,好惹味🤤 唯独美中不足嘅系食物温度唔够热,有些少扣分😅 再嚟嘅仲有 #咖喱鱿鱼、#姜葱牛柏叶、#鲜竹卷、#虾饺、#糯米鸡 … 样样都系即叫即蒸,热辣辣好好味🤤 不得不提仲有佢哋嘅 #流心芋泥包 🤤 芋蓉咬落去好香好软滑,非常有惊喜🤤 唯一我觉得麻麻哋嘅系佢哋嘅 #鹌鹑蛋烧卖,用嚟包烧卖嘅猪肉好大浸雪味😓 而且我哋个座位比较接近大水煲嘅位置,周不时都会闻到一阵怪
唯一我觉得麻麻哋嘅系佢哋嘅 #鹌鹑蛋烧卖,用嚟包烧卖嘅猪肉好大浸雪味😓 而且我哋个座位比较接近大水煲嘅位置,周不时都会闻到一阵怪怪嘅味道… 有啲煞风景啰😅😅
📍 老冯茶居 (大埔) 安慈路1号海宝花园地下14号舖