朋友生日想食韩国菜,本来系谂住去另一间的,但系要WALK-IN,太危险,所以拣左呢间,分两轮时段,我们订左8:30PM-10:30PM,上OPENRICE看到有食评话系米芝莲推介餐厅,以为好GOOD的,所以都有期望的,我们坐在一张长枱,有两个炉的,餐厅好迫,条走廊好窄.我们点左HITE啤酒,烧烤点左五花腩,不过仕应话要叫两款烧烤先可以开炉,咁唯有叫一款鸡肉啦,海鲜葱饼,海鲜豆腐汤,猪手,炆牛肋骨,韩式拌面,部队锅.先嚟八小碟前菜,分别有泡菜,豆腐,豆芽,黑豆,青瓜,脆肉瓜,沙律....份量好少的,但系可以再加,都几好味的.泡菜都够辣,豆腐都辣辣地的,黑豆几特别,其余一般.啤酒其实同青岛冇咩分别,淡淡地咁啦,五花腩有三条连一片洋葱,好硬的,好似雪左好耐咁,食评明明话有人会帮你烧,但系系冇架,要自己嚟,开火仕应都搅一轮先开到....烧完的五花腩切开一小片,我们点的猪手有菜跟所以可以用嚟包住加些豆瓣酱一齐食,都OK的,不过唔系入口即溶及好淋的感觉,系好硬好难咬的感觉,好似冇咩肉咩咁.好似唔系好新鲜咁. 海鲜豆腐汤都好多料既,有豆腐都几滑身,虾,菜等等...唔算好辣,味道都几好,鲜甜的,烧鸡肉

啤酒其实同青岛冇咩分别,淡淡地咁啦,五花腩有三条连一片洋葱,好硬的,好似雪左好耐咁,食评明明话有人会帮你烧,但系系冇架,要自己嚟,开火仕应都搅一轮先开到....烧完的五花腩切开一小片,我们点的猪手有菜跟所以可以用嚟包住加些豆瓣酱一齐食,都OK的,不过唔系入口即溶及好淋的感觉,系好硬好难咬的感觉,好似冇咩肉咩咁.好似唔系好新鲜咁. 海鲜豆腐汤都好多料既,有豆腐都几滑身,虾,菜等等...唔算好辣,味道都几好,鲜甜的,烧鸡肉都OK呀,几香口,鸡肉较猪肉滑身及容易咬呀.

海鲜葱饼,见好多人都话好味,其实系面粉饼,都几好味,我初初以为系PIZZA的呀,入面都有些海鲜的,蟹柳,虾咁上下. 炆牛肋骨,有些萝白,蛋丝,牛肋骨都几香几淋身,好味的,不过我觉得份量较少呀.

猪手好大份,OK啦,好似冇咩味,要加埋D酱及菜一齐食先好味,系咁食冇咩特别的味道. 部队锅都好大个,有公仔面,芝士,肠仔,午餐肉,焗豆,好多菜,金菇等等,全部搅埋一齐,个汤就好香呀,同埋都几辣的呀,不过原来咁样加埋晒一齐食又几好味呀,个面吸晒D汤味,芝士味唔系好出,但有焗豆又几特别的呀.

韩式拌面,有些青瓜丝,萝白片,鸡蛋半只,葱一些,仲有系豆瓣酱,搅埋一齐食,好有韩国电影FEEL,呢个面够辣好惹味的呀.

我们唔算叫左好多嘢食,但系都食到好饱,以为有多些菜的款式,但肉类较多. 这间餐厅原来唔系米芝莲推介餐厅,我唔明点解D人会咁讲,餐厅环境好普通,座位太窄,好多次仕应推车及收嘢都几乎会推跌晒左右两张枱上面既嘢. 仕应只有一个系韩国人,其余的系呢泊尔人,我以为系好正宗的韩国餐厅,食物质素其实属于一般,但价钱则属于中上,还有我们雪了一个生日蛋糕在雪柜,但到最后拿出来切的时候,蛋糕好像差唔多溶的样子,同埋淋晒,冇冻既感觉.....唔知系雪柜坏了还是别的原因呀...
HITE韩国啤酒
八小碟前菜