2024-01-17 238 浏览
喂!讲到脚踏南丫岛,唔系得奶茶豆腐花咁简单,近日发现一家卖车仔面嘅香港老字号 - 栗堂。无谓讲太大声,但你试完呢度嘅面,可能会爱上佢!🍜 汤底分素汤、猪骨汤,清甜到一啖鲜,连平时唔饮汤嘅我都要搞清洁佢一碗。再行到面条,系手感嘅讲究 - 粗幼够晒弹牙,劲过一啲做嘢马虎路边摊。🔥食料方面,我实证过,搞嘢嘅素腐皮唔系嘥嗲,啧咁脆,刚刚好㗎!响铃同素春卷,焗得够晒香,食落无油腻感。而陈皮鱼蛋呢,讲真,我第一次见过,混入啲咖哩汁,正到不得了。至于萝卜同冬菇,啖啖肉,烚到渗味嗲嗲的,食落口感系咁滑,应该系用心炆过。总之,这间店俾到我种回归街头小食嘅感觉,但质素唔输高档食肆。最正系坐落喺个装修似日本屋企咁清新嘅地方,真心推介!🇯🇵如果你都想唔系得海鲜,来咗南丫岛可以试吓食!保证你食完都会想嚟多几转!😝