2017-05-31 111 浏览
一糖位于空旷地方嘅平房小屋之中,个环境令我谂起日本嘅冲绳。一场嚟到就试咗几样嘢,先嚟嘅系紫黄特饮,杯底放咗柚子蜜,然后就倒啲梳打水,再倒埋蝶豆花茶,梳打水即刻被染成紫蓝色。之后再按个人喜好加入适量嘅柠檬汁,睇住佢哋起咗化学作用,慢慢咁分咗紫蓝、紫红同橙黄三层渐变色,我哋都觉得几靓。鲜芒果肠粉,碗入面放满浓稠嘅芒果汁,同埋用咗士多啤梨点缀。下面就放咗几条芒果肠粉,白色嘅肠粉皮估计系用椰浆同蒟蒻粉之类整嘅,咬落有啲烟韧又有啲爽口,中间卷住厚切嘅鲜芒果肉清甜唔酸。睇落平凡,但系味道就唔错。梳乎厘紫薯,上层系用蛋白打发嘅焗梳乎厘,食之前可以淋跟埋嘅朱古力酱,口感软绵绵咁。梳乎厘之下系大量嚟自日本冲绳嘅紫薯肉,有少少紫蓝色咁,食落软身粉嫩,甜味唔重,感觉都几轻盈。由铁路站行多几步就到,位置比想像中方便,就算唔揸车都可以轻松到达。

一糖位于空旷地方嘅平房小屋之中,个环境令我谂起日本嘅冲绳。

鲜芒果肠粉

鲜芒果肠粉,碗入面放满浓稠嘅芒果汁,同埋用咗士多啤梨点缀。

梳乎厘紫薯

梳乎厘紫薯