2018-03-08
好日都唔入西湾,今次去朋友屋企,佢book左呢间系佢附近嘅百味鲜,话好多小菜都好好食,诚意推介。一睇menu亲已经觉得好好味,好有避风堂感觉。炒螺炒蟹,睇见都想食。我等朋友发辨,坐定定等食。一开始黎左两个前菜先,就系蒜香冻螺同埋麻辣冻猪手。平时好少地方有得食呢d 菜色,已经有6-7年冇食过。个冻螺好好食,今面已经系入晒味,蒜香好浓,秒速清晒。平时唔系好食猪手嘅我都觉得呢个冻猪手好食。佢个汁有d 人口水鸡个汁,好香,少少辣,食猪手有d似食冻鸡脚咁,食汁多过真系食肉😂之后就有呢个青芥牛立方,呢个好特别,佢有少少似washabi 味沙律炒牛肉粒,一开始好开胃,慢慢就会有washabi攻鼻感觉出左黎。牛肉粒都算好多同埋嫩身唔硬。金银蛋浸生菜系最有惊起,佢同出面食个d 唔同,个汤可以饮埋,劲甜劲香好好饮。佢入面仲有一条条咸蛋黄,好有口感好好食,真材实料。一定要叫。之后主角就到喇,新加坡炒辣蟹,我地叫少就,辣所以唔算辣,个汁有dd似蕃茄。个蟹肉系极级嫩滑,一d都唔「鞋」。size亦都好合理,蟹夹都有成只手掌咁大ga.当然仲有我最爱黄金虾啦,只只都好大只,有5-8.6只咁多。咸蛋黄香味一上枱就嗅到喇
蒜香冻螺
麻辣冻猪手
青芥牛立方
金银蛋浸时蔬
新加坡炒辣蟹
当然仲有我最爱黄金虾啦,只只都好大只,有5-8.6只咁多。咸蛋黄香味一上枱就嗅到喇。虾炸得好香脆,成个壳都食得,我地连d 脆脆都唔放过,食晒。
黄金虾
最后朋友惊我地唔够饱就叫左个炒米,其实我已经食唔落喇。同行朋友话好食,清清地,炒米干身唔湿,亦都有好多摇柱仔。
渔村风味炒米
今次食饭好有惊喜,依家好少餐厅做呢d菜色,而呢到价钱唔贵但系味道一流,如果我住港岛区一定会成日黎食。