2022-02-24 69 浏览
疫情期间我都少咗出去食饭,主要系屋企上zoom😇连工都冇得返😅 前排同个朋友去食一间专食和牛嘅餐厅试下😍完全有惊喜! 对于我呢啲无肉不欢嘅人,佢d牛好高质👍👍🥳🔸和牛沙律平时我唔喜欢食生菜,但系有和牛成分既沙律,我都真系第一次食🥗感觉好奢侈, 估唔到沙律菜又真系几夹啲和牛㖞🥩和牛好juicy, 脂肪分布得好平均, 熟到啱啱好🤩😍🔸和牛紫苏天妇罗一拎埋泥个时,已经👃到紫苏既味道,好fresh🌿佢系一棵紫色植物泥,既系相入面个棵😂我都系第一次食带有哩种植物既菜色❣️天妇罗入面包住和牛紫苏,炸粉厚薄得岩岩好,炸完之后和牛既水分仲keep 到💧紫苏既味带少少花香味, 个人觉得有少少味道系似薰衣草🐱🔸和牛鹅肝三文治另一款菜式, 都系令我觉得好奢侈🤪😝 多士好脆口,夹住入口即溶嘅和牛鹅肝, 简直系两个层次,完全做到外脆内软❣️🔸和牛拼盘 (牛舌,西冷,肉眼,牛三角薄烧各两片)唔同部位嘅牛都各有千秋,牛舌非常弹牙🦷西冷/肉眼牛味浓郁🐄至于最有特色就莫过于薄烧, 职员会帮我烧埋🤩 我都第一次食薄烧, 系一个好特别嘅体验😙 先将块牛两边烧到差唔多熟, 跟住就会放啲葱花蒜片夹埋,再点汁食,口感极好😍 对于我呢

🔸和牛沙律

🔸和牛紫苏天妇罗

🔸和牛鹅肝三文治

🔸和牛拼盘 (牛舌,西冷,肉眼,牛三角薄烧各两片)
唔同部位嘅牛都各有千秋,牛舌非常弹牙🦷西冷/肉眼牛味浓郁🐄至于最有特色就莫过于薄烧, 职员会帮我烧埋🤩 我都第一次食薄烧, 系一个好特别嘅体验😙 先将块牛两边烧到差唔多熟, 跟住就会放啲葱花蒜片夹埋,再点汁食,口感极好😍 对于我呢啲好钟意食葱食蒜片嘅人,佢系超级香😇
⚠️记得如果有是但一款嘅香料你唔食嘅话,可以事先同职员讲声,咁佢就唔会放落去⚠️

🔸和牛樱花虾舞茸釜饭
佢个做法好似我地食煲仔饭,饭煲底下有有饭焦,不过饭焦有d痴牙,我个人就麻麻😅 但佢既调味都系刚刚好👍👍饭方面偏向湿润同软身一啲🍚

🔸面豉汤
佢呢款嘅面豉汤偏向微甜, 有鲜味, 同平时出面饮开嘅有所分别🤩