餐厅: 美味廚
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 美味廚
资讯:

响香港食素,有时就算舍得食贵啲,选择都唔系好多,尤其想打边炉,靓嘅食材都集中哂响牛肉同海鲜。想食好啲?真汉子今日就同大家睇下 Megan's Kitchen 美味厨 - 一间连获 13 年入选米芝莲必比登推介嘅餐厅,最新推出嘅素食火锅套餐有几吸引先。😍打边炉最紧要系个汤底,佢哋新出嘅「港式丰味」碗仔翅汤同时推出素食同非素食版,用咗日本人造鱼翅,唔似粉丝咁淋,有真鱼翅果种口感。素食版系纯素汤底,配料有冬笋同各种菇类,令到个汤非常鲜甜。😋芫茜山竹素牛肉丸用咗 Beyond Meat 嘅素牛肉,味道同外观都劲似鲜牛肉造嘅肉丸,牛味好浓郁。能够用一啲现成素肉做到个肉丸咁精致同高级,不得不佩服厨师嘅创意同功夫。👨🏻‍🍳三款素饺分别系南乳素斋饺(甘笋皮),杂菌洋葱饺(上海皮),同素菜饺(菠菜皮),都冇蛋奶成份。我最钟意南乳素斋饺,咁细嘅饺子入面当然唔会有平时南乳粗斋嘅材料,馅料系粟米同云耳,肉眼见唔到有南乳,但非常离奇地一入口就成个南乳斋嘅味觉出哂嚟,究竟系点做到嘅呢?😂杂菌洋葱饺嘅洋葱味都好浓好有特色,素菜饺就比较接近我哋平时食到嘅素饺,馅料以菜为主。🥬如果肉食嘅鲜味来自肉类,咁素食嘅鲜味当然来

如果肉食嘅鲜味来自肉类,咁素食嘅鲜味当然来自菇菌啦。呢个套餐精选咗好多新鲜同高级嘅菇菌类,包括日本黑松茸菇,福建白玉木耳,新鲜云南野生牛肝菌同姬松茸,仲有羊肚菌。我嘅最爱系黑松茸菇同姬松茸,因为味道劲浓郁,而牛肝菌我第一次打边炉食,估唔到鲜味之余,仲要系入口溶化㗎。👅

豆腐类亦都系非常精彩,你谂到嘅有,谂唔到嘅都有 😆。山水豆腐,蜂巢冰豆腐,炸支竹当然唔少得,最惊喜嘅系潮州五香豆腐,有少少似卤水豆腐,本身已经有味,放汤渌一阵已经好好食。生根嘅 fans 呢个套餐可以拣迷你生根,过到瘾之余仲可以留肚食其他嘢,非常欣赏佢哋嘅心思。👍🏻

粉面类可选生面(蛋面),伊面,油炸鬼,龙口粉丝,米粉。生面本身已经煮好,渌番热就食得喇。油炸鬼可以就咁食,识食嘅梗系渌两吓索少少汤,衬佢仲脆放入口食啦。😜

套餐仲包括时蔬拼盘同饮品一杯(竹蔗马蹄水或酸梅汤)。以上提到嘅素食汤底或食材都可以散叫,所以同非素食者嚟聚餐都可以各自享受美食。👫👬👭

而家帮衬佢哋火锅仲可以即场扭蛋抽奖,其中有现金奖㗎。🎇

2024-10-17
  • 姬松茸