2021-11-26
餐厅的装潢都几靓, 而且是一间新开张的餐厅, 好耐冇食过中菜既的我, 忍唔住入左去试。 头盘先黎试下个樱花虾蜜饯柚皮,柚皮我就好少食, 不过朋友介绍到就试下佢。 金黄色既糖衣, 配上樱花虾,再加上柚皮, 口感好丰富对初尝这来说,味道是不错的。 再来就是杏汁白肺汤和豉油王虎虾煎肠粉。 煎肠粉都是中菜一大特色之一呀! 都要有好既厨艺先会煎得好食, 香口的肠粉外层加上豉油, 味道一流! 虎虾都好大只, 啖啖肉。 主食方面: 浓鸡汤鲜班球浸柚皮和麻辣鲍鱼掌翼煲, 一个比较鲜味得黎又清淡, 另一个是浓味得黎又刺激。 两个都好好食, 班球的鲜味被鸡汤衬托出黎。 而麻辣鲍鱼弹牙,开胃最后加上一碗糯米饭🍚, 暖粒粒咁食完呢一餐甜品: 是我最欣赏的食品之一, 红袍荔枝和黑糖蜂蜜糕。 两样从外观上都好打卡, 看得出师傅的用心, 而且口感上, 我比较钟意黑糖蜂蜜糕, 因为我中意烟韧的口感, QQ 的感觉
最后加上一碗糯米饭🍚, 暖粒粒咁食完呢一餐