2012-01-18
交待少少先,话说同太太去港威嘉禾睇戏,所以晌新港嘅Food Republic食完饭先过去戏院,美食广场点都又快又多选择,唔使赶,轻松开完餐先慢慢睇住时间行返过去。晌另文「喜运来 – 台式六宝」讲过我哋其中一间拣咗食台式卤水饭餐;而太太拣嘅系食韩国嘢嘅韩国屋。佢个厨师推介好简单,一系石头饭,一系汤面或汤粉丝类,同样卖$42,只系前者就拣一款肉搭两款蔬菜,后者就只可以拣一款肉而矣。柜面前又系有晒各款样板,清清楚楚。因为即叫即做,所以要啲时间,大概10-15分钟,睇吓多唔多单做紧啦。太太要咗石头窝饭,一款肉就要烧鸡肉(其他仲有辣泡菜猪肉、烧牛肉、韩式辣猪扒),两款配菜就拣辣泡菜同菠菜(其他选择有杂菜、鸡蛋、炒粉丝、芽菜、薯仔丝、白豆),而且,包多一碗韩式例汤,系碗无乜味嘅紫菜汤。烧鸡肉石头饭先讲卖相,几有睇头,一砵石头饭,𩠌料堆到满满,拎起餐盘好坠手,当然个石头锅本身都有番咁上下重嘅。由于新鲜即做,手捧托盘都感受到个石头锅所散发嘅热力,亦闻到𩠌菜嘅香气。辣泡菜同菠菜都放得唔少,泡菜酸酸辣辣,醒胃得嚟又带点刺激,菠菜就只不过系灼菠菜,但都几嫩滑。烧鸡肉比较普通,唔系话差,只系好似一件鸡扒煎熟斩
太太要咗石头窝饭,一款肉就要烧鸡肉(其他仲有辣泡菜猪肉、烧牛肉、韩式辣猪扒),两款配菜就拣辣泡菜同菠菜(其他选择有杂菜、鸡蛋、炒粉丝、芽菜、薯仔丝、白豆),而且,包多一碗韩式例汤,系碗无乜味嘅紫菜汤。 烧鸡肉石头饭
先讲卖相,几有睇头,一砵石头饭,𩠌料堆到满满,拎起餐盘好坠手,当然个石头锅本身都有番咁上下重嘅。由于新鲜即做,手捧托盘都感受到个石头锅所散发嘅热力,亦闻到𩠌菜嘅香气。辣泡菜同菠菜都放得唔少,泡菜酸酸辣辣,醒胃得嚟又带点刺激,菠菜就只不过系灼菠菜,但都几嫩滑。烧鸡肉比较普通,唔系话差,只系好似一件鸡扒煎熟斩件落锅,鸡味都系一般。其实整体味道唔错,但最可惜系个饭,无饭焦都唔系问题,最弊个饭底较烂,好影响个口感,认真失色。