2010-05-24
早排睇苹果副刊介绍百银一锅好似几好 咁岩岩朋友生日我问佢想去边度食饭 朋友就话不如试下百银一锅! 我地一早BOOK左枱5:45就入座啦 食食食都相安无事 因为$110(假期价)食100分钟既关系 我地要7:20离座 7:00就有人叫我地埋左单先 差唔多7:15本身谂住走 点知比我发现有张野写住「星期五﹑六﹑日及假期前夕7:30前离座9折」咁朋友就问我头先埋单有无比9折 我话好似无 咁我地就决定追返 对话如下: U=我地 W=收银员 U: 你地张单写左7点半前离座有9折㖞点解我无既 W: 今日系假期㖞 U: 今日唔系假期呀 星期六之嘛 W: 我地已经CANX左9折啦 U: 下 点解无人话比我地知架?你边度有写呀 你宜家厄我呀 W: 呢D野不嬲都系公司有最后决策架啦 咁你宜家想点呀 U: 我想要9折 W: 无㖞 我地无得赔 U: 咁我地报警架啦 W: 你咪报啰 由于收银员一直态度好差所以即刻拎起电话打999 打打下个收银员又行埋黎同我讲佢经理肯比返9折我地 咁我就话:「我地报左警喇」 点知有个疑似经理既东西飘过之后话由佢地报啰 差唔多15分钟之后警察黎到我地就讲返件事比佢知 点知头先0个个
U=我地 W=收银员
W: 无㖞 我地无得赔
U: 咁我地报警架啦
W: 你咪报啰
由于收银员一直态度好差所以即刻拎起电话打999
差唔多15分钟之后警察黎到我地就讲返件事比佢知 点知头先0个个疑似经理既东西又行埋黎话
经理=M
M: 呀SIR我唔知咩事啰 呢2位小姐无啦啦问我拎9折又唔肯走(因为佢地之前叫我地走我地唔肯) 宜家恐吓我呀?
U: 宜家边个恐吓边个呀 你张野明明写有9折唔比我仲有态度咁差
呢个时候呀SIR就问佢拎张单又望下张传单就话:「我就听唔到有任何刑事成份 你地系民事 小姐你地可以向消费者委员会投诉佢地不诚实 而我又好清楚咁睇到张野的确写住星期五﹑六﹑日及假期前夕7:30前离座9折 咁我宜家拎你地D身份证登记先」
系呀SIR登记既时候经理又讲
M: 我打开门做生意咁耐都无人因为有无9折投诉过我 我唔知你地发生咩事
U: 人地唔投诉你我地唔知点解 但系无人投诉唔代表你地做得岩!!!
SIR: 你地唔好嘈啦 0拿 小姐我宜家比返个报案NO.你
咁我就系度影低张传单 点知个经理话:你唔使影啦 我拎张比你啦! 我话:好呀!
之后我地就走左
成件事依家消委会仲处理紧!
讲番d野食, 唔系特别好食, 而且学楼上d人话斋, 比甘多钱不如去稻香食好过!
而系又真系唔环保!!!!
仲有... 个汤底一d都唔浓, 我朋友点果个猪骨还可以,.. 我果个蕃茄汤, 真系淡到无样
一定唔会再去!