2019-09-27 42 浏览
对某部份人黎讲,车仔面系回忆,高峰时间有长长嘅人龙,企系一格格载满唔同𩠌料嘅车仔前面,可以排队个阵先决定面同𩠌(要食菜就要点面个阵讲埋,店员煮面就顺便渌埋菜),又可以等店员煮好煮好碗面先决定酱汁,你由头到尾睇住自己碗面‘诞生’,而系点菜过程当中,你系会同帮你煮面嘅人有交流,我谂食物唔系一个回忆重点,过程先系令人怀念,依家有好多车仔面店,但系大家只可以对住冷冰冰柯打纸落单。因为哑x有团购,之前又睇过杂志报导店主嘅访问,所以大手买入左现金券(可以食三次),打算试晒所有‘名菜’。我叫左广岛蚝椰汁泡饭,椰汁汤好香,无添加味精,怎至连蚝都无添加,我觉得似系就咁将蚝放入水渌熟,总之味道好raw,就知道系广岛蚝;周一腹当然抗拒唔到咖哩诱惑,叫左广岛蚝咖哩饭,佢嘅炸蚝同我嘅汤蚝同出一彻,应该无添加就上炸浆,咖哩味道超淡,质地好奇怪,只可以叫咖哩色玻璃芡;周一腹话南乳鸡翼嘅味唔够出,我就话刚刚好,因为我怕南乳味太出就变左好咸;炸猪手,无论卖相同口感都食唔出系炸,其实我都唔肯定炸猪手应该系爽口定软身,呢个我放弃评论;一君炸蛋系鹌𪂹蛋,表面上左啲调味粉先炸,有啲味咁啰;我地叫左杯椰汁冰,我觉得比起某间专卖椰

我叫左广岛蚝椰汁泡饭,椰汁汤好香,无添加味精,怎至连蚝都无添加,我觉得似系就咁将蚝放入水渌熟,总之味道好raw,就知道系广岛蚝;周一腹当然抗拒唔到咖哩诱惑,叫左广岛蚝咖哩饭,佢嘅炸蚝同我嘅汤蚝同出一彻,应该无添加就上炸浆,咖哩味道超淡,质地好奇怪,只可以叫咖哩色玻璃芡;周一腹话南乳鸡翼嘅味唔够出,我就话刚刚好,因为我怕南乳味太出就变左好咸;炸猪手,无论卖相同口感都食唔出系炸,其实我都唔肯定炸猪手应该系爽口定软身,呢个我放弃评论;一君炸蛋系鹌𪂹蛋,表面上左啲调味粉先炸,有啲味咁啰;我地叫左杯椰汁冰,我觉得比起某间专卖椰汁饮品店好饮,仲有,我地食一啖汤饭再饮一啖椰汁冰,发现只系热同冻嘅分别
广岛蚝椰汁泡饭
广岛蚝咖哩饭