2015-09-02 1247 浏览
星期六既夜晚,近近地又黎左荃湾揾野食,继续喺荃丰中心附近帮衬一些小食店,经过见到家尝饭有张2人枱吉左就入左去,听闻呢间餐厅少用油盐,唔落味精,打正其号sell健康,始终食得多糖油盐对身体都唔好。望左阵餐牌,我地就决定嗌套餐,辣蒜酒煮鲜露荀花枝扁意粉 & 红酒烩牛尾意粉,由于唔钟意南瓜既味道,所以要红汤,餐饮就要冻柠水(少甜)。意大利杂菜汤,同一般既罗未汤没两样,味浓,虽然餐厅标榜少盐,但可能用多左茄膏,饮落都几咸,而蔬菜红萝卜都煲得几淋。辣蒜酒煮鲜露笋花枝扁意粉,朋友食完话麻麻地,味道都真系偏淡,少少辣味都食唔到,意粉亦好干身,虽然系少油盐啫,但都未至于要食一碟干净净既意粉呀~红酒烩牛尾意粉,红糙米虽然健康,但我真系唔钟意食,所以转跟意粉,咁就出事嘞,个意粉都真系用滚水煮孰就算,一D味道都冇,何解唔用少少橄榄油捞捞佢呢,都唔系好唔健康啫。反而个牛尾就几出色,煮得好淋好入味,咬落仲有少少黏口既感觉,份量都足够,起码唔会得条骨冇肉食,唯一系红萝卜可能煮既时间唔够,仲系偏硬身。最后就系冻柠水,己经专登要少甜,但仍然饮紧糖水咁,可能一时重手。其间见到老板对住几枱食客不停讲野吹水,如果系熟客都还

意大利杂菜汤
辣蒜酒煮鲜露笋花枝扁意粉
红酒烩牛尾意粉
冻柠水 (少甜都仲系好甜)
其间见到老板对住几枱食客不停讲野吹水,如果系熟客都还好,如果唔系都几打扰,始终唔系个个都咁吹得,还者想静静地食餐饭呢~~~
2015-08-22