2023-05-14
餐厅:一虎地点:湾仔厦门街菜式:日式拉面餐牌:有拉面6款,饭一款,饺子一款,饮品。另外都有其他口味拉面,例如期间限定口味。可以剔纸选择面既种类同硬度,汤既香油,配料要唔要,加料或者加面。一虎特选 $143一虎特选卖相唔错,系包含所有配菜既拉面,非常丰富。叉烧5片,好薄切,完全唔韧,又唔会太肥,好有猪味。味付蛋一只,非常入味,呢度系原只上,无切开,入面软淋淋好滑溜,味道偏浓。海苔4大片,浸左落汤更好味。味付笋同木耳丝爽脆,份量好多。加上新鲜葱花同一小pat辣萝卜蓉。蔬菜份量真系好足!一虎个汤底系猪骨汤,好清,唔会太浓或者太油,我地叫左走香油。个面我拣左幼面同正常硬度,个人觉得都可以,下次希望可以试试粗面。赤虎特选 $149赤虎特选配料同一虎特选一样。赤虎系大阪人气激辛口味,个汤底呈红色,味道果然系辣,都几辣架。煎饺子 $48煎饺子一客六件。饺子皮煎得少少脆而滑溜,入面有猪肉同蔬菜馅。食埋饺子真系大大满足。红茶花伝柠檬茶 $17乌龙茶 $17红茶花伝柠檬茶同乌龙茶都系支装,卫生方便,仲有饮管。枱面都有冰水自己斟。枱头有辣芽菜,咸菜同红姜。星期日下午两点几都要等位,非常旺场。
地点:湾仔厦门街
菜式:日式拉面
一虎特选 $143
赤虎特选 $149
煎饺子 $48
红茶花伝柠檬茶 $17
乌龙茶 $17
红茶花伝柠檬茶同乌龙茶都系支装,卫生方便,仲有饮管。
枱面都有冰水自己斟。枱头有辣芽菜,咸菜同红姜。
星期日下午两点几都要等位,非常旺场。