2017-06-12
小妹真系好好好中意食芝士,芝士蛋糕更加系最爱嘅甜品之一,所以收到风话Cheesecake Factory系香港开分店就即刻约闰蜜朋友去试,等左咁耐,终于食到啦啦啦,很是兴奋的!我系下昼两点半度到,本身谂住佢都开左一排,又唔系lunch或dinner时间,应该少d人挂,而且门口排队嘅人龙都唔长。点知原来条队系排黎拎我筹,到我嘅时候,个女仔好细心咁提醒我话要等90分钟,问我等唔等,我当然等啦!但实在太肚饿,所以我地去附近医左肚先返黎,果然唔迟唔早,90分钟即刻到我地。Cheesecake Factory嘅灯光真系几昏暗,而且偏红色,我地想同d cake合照都唔系咁易,会影到个人块面太红,不过情调是不错的!我地一坐低就有个外籍嘅侍应递上menu而且好热情咁问我地系咪第一次黎,仲好详细咁介绍佢地热卖嘅款式,包括以下3款。听完意见之后,我地都认真地研究左一阵,发现menu好多蛋糕名都好特别,例如Chris'克里斯惊人芝士蛋糕、Craig's克雷格疯狂红萝卜芝士蛋糕同朱古力燕尾服忌廉芝士蛋糕,真令人好奇到底系咩味道! 但我地为免中伏,最后都系叫左最受欢迎嘅鲜士多啤梨芝士蛋糕、无敌红丝绒芝士蛋糕同奥
听完意见之后,我地都认真地研究左一阵,发现menu好多蛋糕名都好特别,例如Chris'克里斯惊人芝士蛋糕、Craig's克雷格疯狂红萝卜芝士蛋糕同朱古力燕尾服忌廉芝士蛋糕,真令人好奇到底系咩味道! 但我地为免中伏,最后都系叫左最受欢迎嘅鲜士多啤梨芝士蛋糕、无敌红丝绒芝士蛋糕同奥利奥非凡梦想芝士蛋糕。
点左餐后,小妹忍唔住出去cheesecake柜望下,真系好多款,而且个个样貌十分讨好!好想全部试匀晒佢
黎啦黎啦!个芝士蛋糕比我想像中大件,睇落好似都几抵食。呢个鲜士多啤梨芝士蛋糕上面嘅士多啤梨已沾糖浆,所以食起黎一d都唔酸,好甜,清新!个蛋糕上面同侧边有两旧好大嘅忌廉,可以配埋一齐食,以中和芝士蛋糕嘅甜腻度。呢个芝士蛋糕系原味果个,只系加左士多啤梨,食落口感好绵滑,感受到非常浓郁嘅芝士味,真系好幸福啊!超香超好味!我地3人分,每人嘅分量唔多,但食完个士多啤梨芝士蛋糕之后我已经饱饱地!
跟住试红丝绒芝士蛋糕,佢系一层芝士一层红丝绒蛋糕,而佢用嘅芝士并非原味果款,芝士味淡点,质地就差唔多,都系好滑溜。中间嘅红丝绒蛋糕清清地,食落口感湿润,不过外面有白朱古力碎,为蛋糕增加甜味。整体黎讲,呢款比原味清淡,建议可试食呢款先。
最后亦系3个中最甜最漏嘅奥里奥非凡梦想芝士蛋糕!蛋糕除左有块曲奇外,上下各有一层非常浓郁嘅朱古力酱,当几层一齐食嘅时候,真系好好好甜!呢个时候,建议将忌廉搽系蛋糕上一齐食,中和蛋糕嘅甜味。
其实除左甜左d之外,蛋糕都好好味,好值得推荐!