2024-05-13 1195 浏览
一见钟情的拉面店昨天放假,下午食完《段纯贞》后,临走时发现隔离店有间新开的拉面店~ 竹麓拉面店面装潢简约优雅,坐位宽濶舒适,屋顶上吊著多栈红灯笼,非常耀眼,门口有个大电视不断播放著不同款式的拉面,彷佛向我招手似的。我刚吃饱望了一眼便走开了,但对于这次邂逅一直都念念不忙。行左楼上嘅 Donki 咁耐 ; 我就暗恋左佢咁耐。最后,到了行街行到肚饿的时候,我就情不自禁地进去该拉面店吃晚饭。是次来临食左以下几款食品:<和牛背脂和牛丼> $98和牛食过好多次,但牛脂背我都系第一次食。首先,我就已经急不及待地向它献上左我的「初吻」~ 唇边浅尝一下牛背脂的质感。Kiss 过后,发现外表润滑,味道鲜香且5会有好似牛油咁的饱济感,用来捞饭一流。<和牛肉盐风拉面> $118和牛嘅味道与 <和牛背脂和牛丼> 嘅味道都是差不多的。鲜嫩香滑,肥瘦均匀,入口溶化,并5会有太多油花渗出,但其强烈和牛气味足足起码在我口腔内回荡了半分钟,难以忘怀。而盐风拉面底,咸香四溢,津津有味。吃完一碗咁「正」嘅面后,发现我已经情陷《竹麓拉面》la!<半身若鸡> $78
一见钟情的拉面店

是次来临食左以下几款食品:

<和牛背脂和牛丼> $98

<和牛肉盐风拉面> $118

<半身若鸡> $78
外表金黄酥脆嘅若鸡真勉力没发挡,一见就想咬落去。肉里嘅鸡肉鲜嫩多汁,和我在日本九州食过嘅若鸡味差不多,有番咁上下水准,令你感到有如同番左乡下咁嘅亲切感。

〈唐扬川海老〉$48
小食方面,香脆可口嘅〈唐扬川海老〉不断诱惑我,惹味无穷,越食越想食,非常过瘾。不断食、不断食.......手口都停5到!

呢度d食物统统都咁美味,我又怎会5眷恋佢呢!我哋的缘分一定会继续落去,我一定会再嚟嘅 !