2017-02-10 198 浏览
台湾到处都喺美食,价钱又抵又好食,如果喺香港都可以食到又平又正又有台湾风味嘅美食就真喺太好喇!🤤🤤🤤虽然去台湾的机票好平又快,但真心想揾少少时间偷走的机会都无呀!😔好彩有日俾我系铜锣湾嘅某一个角落揾到呢间餐厅。🤤🤤门口望入去好有怀旧嘅风格,入到去见到室内嘅灯光偏暗,墙上仲挂住水牌显示店内所有菜式嘅名称👀,感觉好似真喺去咗台湾甘🤣睇到水牌上面有几款招牌推介嘅特式小菜,就即管叫嚟试试喇!😎👉🏻三杯鸡🐥上菜时多口向店员问句得知,鸡嘅酱汁系厨师自家调制,用米酒、麻油、酱油熬制以成🤔难怪食上嚟嘅时候相当入味,尤其喺个种麻油味好香,最后我仲拎嚟拌饭😆酱汁内混入嘅浓浓酒醇香,更系口中慢慢散发出来,充斥著整个口腔,个种酒余香连饮水都冲不走,我俾10个赞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👉🏻药炖排骨汤: 第一啖饮落嘅时候真喺好重药材味,但这道充满药材味嘅汤甘而不苦👍🏻,仲带点清甜醇香嘅味道。 👉🏻万峦猪脚饭: 开头无谂过叫这道菜式,因为怕猪脚太油腻,但店员不断叫我试下,仲话我地用嘅喺猪嘅梅头肉,肥瘦均匀而且唔洗咬骨😳😍听完之后,就即管叫嚟试试喇! 果然无呃我呀😌,梅头肉肥瘦适中,口感嫩稔,食落都几松香易咬口,但酱汁方面
👉🏻万峦猪脚饭: 开头无谂过叫这道菜式,因为怕猪脚太油腻,但店员不断叫我试下,仲话我地用嘅喺猪嘅梅头肉,肥瘦均匀而且唔洗咬骨😳😍听完之后,就即管叫嚟试试喇! 果然无呃我呀😌,梅头肉肥瘦适中,口感嫩稔,食落都几松香易咬口,但酱汁方面就偏咸咗少少,如果加返少少糖中和返个味道就会更好喇!🤔
2017-01-20
  • 三杯鸡