2022-05-20
好挂住日本呀!提到日本,当然不能少了拉面啦,其实香港都有好多拉面选择,今日近近地系屋企附近,试吓呢间都有好几间分店嘅金鹤,听闻佢哋嘅鸡白汤好出色。原来除了拉面,这里更提供烧物,鳗鱼饭等日式料理不过今次系为著目标而来,鸡白汤底以赤鸡熬制六个小时而成, 上枱时已闻到浓浓嘅鸡香味,渴一口汤很像忌廉汤的质感,好浓郁又满足。面条质感够烟韧,和鸡白汤很合拍,吃完都唔会觉得口喝而且拉面卖相相当有特色,炸牛蒡造型好有气势,店员还温馨提示不要浸汤吃,脆卜卜很可口!拉面还配有慢煮鸡肉、豚肉叉烧,半熟玉子,葱丝等材料,大满足另一款系黑蒜酱油拉面,香喷喷嘅蒜香味道,香浓而不滞,令胃口大开。最后追加咗明太子烧鸡翼,大家一定唔陌生、胀卜卜嘅鸡翼入面酿入辛辣明太子,外皮甜甜脆脆的,入面少少辛辣,啖啖肉,无论大人细路都钟意!