2021-02-21
平时喺香港食嘅放题都系比较多国菜式,今次系为左食有日本味道嘅日式料理而黎,其实之前都食过呢间餐厅,所以都好期待今次嘅放题,估唔到就算做放题食物质素都依然维持到!全日价钱都系$178,四位就送一支清酒,但系我哋得两个人又好想饮,所以就加$90任饮清酒我就试咗两款比较岩好少饮酒嘅女士,梅酒同柚子梅酒: 梅酒真系好重梅香味,酒精味唔算重,入口唔呛喉。至于柚子梅酒就较重柚子味,钟意果味重嘅人可以拣呢款男朋友就拣咗东京盛纯米吟酿清酒,饮清酒可以系10几款杯入面自己拣呢款清酒入口有米香,甘而微甜,好顺滑。食物方面,每人都可以拣一款主食,我拣左蟹肉蟹膏饭定食同寿喜烧:寿喜烧嘅汤底最紧要,呢款岩岩好,唔会太甜太咸,滚完啲菜好鲜甜蟹肉蟹膏饭啲料就铺晒喺面,拌匀再加酱汁提一提个蟹鲜味几好味!先付都些左几款,最推介炸池鱼仔同芥末章鱼。池鱼仔炸得好脆口好香,又唔会太干,配酒饮真系一流好似去左日本咁芥末章鱼嘅芥末唔呛鼻,几温和,章鱼亦好爽口关东煮:汤底真系好有日本味道材料够入味,特吃系福袋同萝卜。萝卜清甜无渣;福袋入面系软绵绵嘅麻薯好好味串烧以鸡为主,炸鸡皮、鸡软骨都好出色,脆口而烧胡椒柚子鸡肉串就好有惊喜,胡
我就试咗两款比较岩好少饮酒嘅女士,
呢款清酒入口有米香,甘而微甜,好顺滑。
芥末章鱼嘅芥末唔呛鼻,几温和,章鱼亦好爽口
关东煮:
串烧以鸡为主,炸鸡皮、鸡软骨都好出色,脆口而烧胡椒柚子鸡肉串就好有惊喜,胡椒柚子系日本一种调味酱,带有少少刺激,我好钟意!!呢款鸡肉好好味encore
海鲜都有几款,清酒煮蚝同带子都唔错,两者都唔会煮到过火,蚝好肥美无腥味,有酒香
总括黎讲无乜令人失望嘅菜式,同平时系呢间食嘅日本料理质素一样,几用心希望keep到!!