2021-12-13
开初拣呢间餐厅系源于一篇介绍日式乌冬嘅食评,但嚟到之后就发觉呢到唔止乌冬野,系所有野都劲正🤩绝对要放入encore list📜话说我地系预先book咗台嘅,所以去到就直捣皇龙谂住confirm booking就坐低啦,点知门口路过嘅waiter竟然系讲英文嘅!?心谂:大获啦!咁d乌冬会唔会西化咗,好食极有限㖞🤨(想知点解个waiter讲英文?请耐心阅读..)Anyway, 之后出黎带位嘅waitress其实都系讲广东话嘅~佢问我地介唔介意坐吧枱,对于眼里只有食物嘅我,梗系唔介意啦!而呢个决定,更深化咗我对呢间餐厅嘅爱💓吧枱位置嘅凳唔算特别高,即使我生得唔高,都唔会有吊住脚嘅感觉✌🏻而且坐吧枱有个好处就系可以望到师傅点样预备食材、摆盆,都系一件赏心乐事😸重点系:我听到师傅系讲日文架❤️下一秒我听到我隔离对couple都系讲日文架!即刻好似飞左去日本咁🇯🇵而其实呢到除左师傅之外,有不少员工都系日本人~所以门口路过既waiter讲英文🤨好欣赏日本人对每件事嘅认真!呢到成本 期间限定 嘅menu都系人手制作,每个字每条线都系人手写嘅,但就工整到好似印出黎嘅一样👍回到重点,由于我唔太肚饿,所次今次
回到重点,由于我唔太肚饿,所次今次我只系叫左4样野:
1️⃣八爪鱼意大利风沙律($98)- 八爪鱼切片上淋有沙律醋同调粉,什菜沙律则混有沙律酱。八爪鱼唔算韧,属于能够轻易咬开嘅程度,建议可以卷埋沙律菜食,酸maymay,好开胃
2️⃣蟹肉味噌寿司($58/2)- 与其叫佢做蟹肉寿司,不如改名做蟹膏蟹肉寿司!有别于一般嘅蟹肉寿司,佢并无用紫菜包住,而系改用一只精致嘅玻璃细碗,加上伴碟同金色小匙,成件艺术品咁,一上枱就已经震慑到我😏同时间佢呢个设计真系无得弹!可以避免咬唔开紫菜时被逼要成旧啪嘅机会,反之可以少少🤏少少咁细味品尝!味噌份量唔算多,唔会太咸,可以轻轻盖过蟹膏嘅腥味之余,唔会盖过蟹肉嘅鲜甜味,CP值超高!🤩
3️⃣鸡白汤乌冬($128)- 一如传说,呢到嘅鸡汤系超香浓!而乌冬系有别于我地香港人成日挂响口边嘅赞歧乌冬嘅,佢系比较幼身,形同上海面,但出乎预期嘅系佢嘅挂汤能力超高!唯一比较失色嘅系:鸡肉比较淡味,可能因为佢已经将d味淆哂落汤🤨但配合碗内炒到淋嘅洋葱,其实都尚算香口😋
4️⃣𫚕鱼寿司($68/2)- 上文提到坐隔离嘅couple怀疑系师傅朋友/同乡,成晚佢地都有倾有讲,师傅有时仲会特制d好野俾佢地,睇到我流哂口水!所以师傅整咩俾佢食我都照跟🤪结果唔洗多讲,一个字:鲜甜到爆呀~~~😆