2023-02-19
首先,我想赞下呢间餐厅嘅厨师同埋服务员。言谈之间听得出几位厨师,尤其主厨都系好有理想同埋热诚去经营好呢间餐厅,佢哋都希望以别出心裁嘅烹调方法,配上时令嘅食材,为食客带嚟一餐震撼视觉同味蕾嘅佳肴。佢哋好重视自己嘅出品,每一道菜都希望做到十全十美,先至呈献俾席上嘅每一位客人。另外服务员嘅态度非常友善,亦有贴心留意客人嘅需要并提供协助,整体我嘅用餐体验系十分之良好嘅。但系食物方面坦白讲我系有啲失望嘅。我会认为厨师嘅野心有啲过大,食材嘅配搭种类有啲过火,令到菜式嘅味道同层次过于复杂,浪费咗一啲食材原有嘅味道,亦都冇一个好深刻嘅记忆点。其中一道以M6和牛制成嘅tartare,就系一个好好嘅例子,因为味道同调味过于复杂,牛肉嘅味道都几乎被掩盖。另外八道菜入面,有两三道菜,同某几间米芝莲餐厅嘅出品极度相似,打卡嚟讲,其实好爽,但系只要食过其他餐厅嘅出品,难免会对呢几道菜产生比较。如果味道较为出色,当然可以突围而出,但系如果未能够优胜得过本尊,就令餐厅更加进退两难。我拣咗三道菜式嚟分享一下:本地黄油鸡配北海道七星米系我当晚最期待嘅菜式。七星米以鸡汤、白酒、干葱及鸡油烩熟,加埋脆卜卜嘅三文鱼籽,再淋上法
本地黄油鸡配北海道七星米系我当晚最期待嘅菜式。七星米以鸡汤、白酒、干葱及鸡油烩熟,加埋脆卜卜嘅三文鱼籽,再淋上法国黄酒调配嘅鸡汁。鸡皮上色上得好靓调味都唔错,鸡髀嫩滑,鸡胸合格,但系可惜鸡皮唔够脆同干身,个饭好食过只鸡,同埋可能我食过另一间配脆炸鸡皮嘅鸡饭,所以觉得呢个配三文鱼籽嘅有啲失色同埋比下去。
放满Royal Caviar 鱼子酱嘅白松露油冷天使面,厨师冇落其他调味料,单靠鱼子酱嘅咸鲜撑起成个面嘅味道。天使面嘅质感拿捏得啱啱好,唔会过淋,亦冇太硬,但系我食第一啖已经觉得太油腻,鱼子酱嘅咸香都唔能够中和番呢种油腻嘅感觉。
全晚最好食嘅系甘鲷立鳞烧,鱼肉肉质细滑鲜甜,鱼鳞既香且脆,片片分明兼且竖起,配埋清酒奶油酱汁,成功突显甘鲷呢种食材嘅独有鲜味同味道。
呢一餐唔系唔好食,以呢个价钱食到呢几道名菜其实好难得,但系呢个价钱同呢个味道,实在又有其他更好嘅选择,加上佢哋嘅地点同埋分咗两轮晚市,令我对呢间餐厅嘅评分只可以话一言难尽,可以一试。