2025-02-25
几个死佬卒之等到有场卫生波踢吓,地点晌保安道球场,出咗身汗真喺爽晒。本来打算出番青山道揾食,不过,一出番保安道大街灯口位就见到呢间「荷里活冰室」,既然大家都踢到攰攰哋,当然就脚食呢间,费事再行。问咗收10:00pm,即喺有大半个钟食,茶记而言,够晒时间啦,不过,9:45pm就已经催埋单。由于嚟得晚,依家啲人都少出夜街,所以,睇到个场都无乜客咁滞。茶记胜在乜都有,但今次餐牌就无乜闲情点影,只喺影番我哋有拣嘅出嚟。加上今次揾手机影,影得随意,所以,啲相嘅质素喺差啲。老姜酒香猪润米 $55感觉喺就收工咁款,出餐都有啲hea,火腿奄列似就咁打完蛋浆加啲火腿炒两嘢,只可以讲喺火腿炒蛋,亦睇样都知煎到老晒。而碗猪润米向上睇以为只碗好大,其实底下好窄身,不过,始终碗口阔,米粉份量都多嘅,汤头有啲酒香,但老友话猪润唔算好嫩。干炒牛河 $60另外位老死叫干牛河,谂住喺茶记嘅稳胆之选,的确比预期炒得好食,一来啲河粉上色均匀,二来啲牛肉几腍滑,加上唔喺好油,老友赞炒得有一手。滑蛋虾球饭 $60小弟就拣咗碟虾球饭,不过,唔知点解等咗好耐先有,差不多大家都食晒我碟先嚟,仲有「滑蛋」部份完全唔喺我期望𠮶种以蛋浆炒
小弟就拣咗碟虾球饭,不过,唔知点解等咗好耐先有,差不多大家都食晒我碟先嚟,仲有「滑蛋」部份完全唔喺我期望𠮶种以蛋浆炒出嚟嘅滑蛋,依家呢一种喺茨汁底勾啲蛋花,还好嘅喺啲虾球鲜甜弹牙,大大粒好食。
拣晚市特价炒粉面除包餐饮,仲奉送例汤,不过,其实唔喺好饮得出喺咩汤,因为成碗汤都无咩渣捞到出嚟。至于杯奶茶,个人就觉得唔错,色泽沉实,茶底醇厚。