2017-08-05 33 浏览
呢晚同旧同学系黄埔睇完蜘蛛侠后就系附近揾野食。以往极少黎红磡黄埔呢一头,自地铁线开通左之后,依家都算系交通方便左 黎黄埔既情况都多左。友人系呢头既地胆,呢一餐完全由佢发板,系佢一路带领之下黎到呢间原味栈面前。不得不说 店内既装潢都几有心机,墙上以充满中国特色既壁画作主调,天花板上缠绕著花藤同埋吊住椭圆形既灯泡,更添诗意。就黎餐具都散发住中国既气息,杯碗上都印著水墨画般既图案。餐内可打边炉火锅类,亦都有即叫即炒小菜。我地就拣左打边炉任食,最后亦都证明呢个抉择系好明智。四款火锅任选其一,我地点左龙穿凤即系胡椒海虾鸡煲,龙穿凤 一听就知够架势。未几 一d调酱配料就送到。选择唔多 但基本既如辣辣、蒜蓉都一应俱全。由于火锅set太丰富既关系 我地净系叫左半只鸡 点知份量依然唔少。整个锅主角系鲜虾同鸡件,开头既胡椒味有点儿淡,但当煲滚既时间越长既时候个胡椒味就越黎越突出。海虾十分新鲜,虾肉弹牙而又鲜甜。另外跟餐既豪华海鲜拼盘。绝无花巧 完全配得上豪华呢两个字。分别有龙虾、赖尿虾、海虾、鲜蟹、蚬同鲍鱼。净系呢一盘已经值回票价。龙虾每人有半只既份量,渌熟之后 将整旧肉身夹起 一啖摆落口,满口龙虾肉再配

就黎餐具都散发住中国既气息,杯碗上都印著水墨画般既图案。

龙虾每人有半只既份量,渌熟之后 将整旧肉身夹起 一啖摆落口,满口龙虾肉再配上啖啖胡椒味

饱鱼十分鲜嫩,一d内脏都被预先清除 十分体贴,口感弹牙爽口。

好少见任食边炉有赖尿虾食,而自己都比较少食赖尿虾,剥壳果阵都有小小鸡手鸭脚

另外都附餐既美国安格斯手切肥牛,整整一大碟,爱牛的人有福了。肥牛脂肪花纹比例唔错,肉质嫩得黎又有香浓既牛味。

时令蔬菜篮,随餐而上。有菇类、娃娃菜、粟米、番茄等。系一轮既海鲜同肥牛洗礼后,可以食一d蔬菜黎调剂下。

另外亦有一张任叫火锅配料纸,因太饱既关系,我地净系另叫左一份鲩鱼片,绝无省料,足有十五、六片,大有你食到我就任你食之势。

总括黎讲,食材上十分新鲜,可以令你食均一片海陆两地食材,绝对会再次帮衬