2013-10-25 1763 浏览
虽然我只系新手,但我好小俾食评几乎全部都满分!最近想揾上海菜试,朋友就介绍左同我黎呢间度试下。首先环境舒适,服务态度都几好。门口仲可以泊车,当然有冇咁容易有位就系另外一个问题啦。话晒附近就围都有食肆,仲有间皇雀会喺隔离添。噫,死喇!有点离题~讲返啲美食先!食上海野就梗系一定要试小笼包啦!虽然要等15-20分钟,但真系即刻蒸噃,等一阵绝对值得!叫左冷盘食住等根本唔够时间添,师傅蒸多阵丫。至于味道简直一流,汤汁会有爆汁嘅感觉,皮算薄但又唔会穿。只系必须建议大家一上枱就即刻消灭左佢系最明智嘅决定(但当然要小心汤汁好热)。如果唔系,吹得太耐冷气一样会变硬,特别系个顶。老实讲小女子未遇到一间可以解决晒所有问题嘅小笼包,既要可以放到冻唔变硬,又要唔穿仲要好味真系有啲强人所难,所以呢度嘅小笼包系已经算好一流了。海哲皮真系好爽脆,夹起一条都可以咬到chok chok声,麻油好香。正到晕!蒜蓉拍青瓜清甜爽口,蒜蓉睇落好似好小,但蒜嘅味道浸晒入啲青瓜度。不过最重要浸到入晒味都仲系咁脆口,认真难得!猪手唔记得左个名,用绍兴酒浸过一上枱好重酒香。不过食嘅时候味道唔错但又唔系酒味,好特别。猪手完全系可以一啖一下

虽然我只系新手,但我好小俾食评几乎全部都满分!
最近想揾上海菜试,朋友就介绍左同我黎呢间度试下。
猪手唔记得左个名,用绍兴酒浸过一上枱好重酒香。不过食嘅时候味道唔错但又唔系酒味,好特别。猪手完全系可以一啖一下咁咬开。只可惜我唔认识猪骨嘅结构,食到有啲失仪。
五香牛展系朋友介绍的,但我唔知系咪我黑仔,啲筋位我咬唔郁之外食4块有3块都系肉质有点鞋的。只有1块系好香牛肉味,又算林的。下次再试多次先!
京葱炒牛肉,牛肉好林,京葱很甜。可惜我冇叫饭,汁捞饭应该错。
赛旁蟹蛋白很滑,仲加左干贝柱丝令个汁好鲜甜,唔错!
我觉得整体上都唔错,有两个小菜想下次再试,哈哈~
2013-10-24
  • 南翔小笼包