今日正日庆祝纪念日,再次返黎充满回忆嘅半岛酒店,拣左黎半岛咖啡厅呢度食个甜品。一早7日前上网订好位先。上次黎试过叙享下午茶同虎虎生威芭菲,今次要试吓蛋糕同其他甜品。餐牌有甜品,轻食,同朱古力火锅。饮品有咖啡,茶,鲜奶,朱古力,鲜橙汁,可乐,矿泉水可选。精选糕点 - 法式杂饼配自选饮品 $125 另加一今日够早,12点左右就到左。蛋糕柜有4款蛋糕可拣,有两款一睇就觉得好靓,好想试。之后4点半再黎已经冇蛋糕剩。如果想堂食蛋糕,一定要叫呢个餐,一件法式杂饼配自选饮品。红桑子朱古力红桑子朱古力系朱古力慕丝下底有少少朱古力脆底,外围系薄薄一层红桑子味嘅红色镜面浆,酸味可以好好平衡朱古力嘅苦味,令成个蛋糕酸酸甜甜。上面有一个用牛油曲奇造嘅花形托,再上面有一块印左酒店名牌嘅朱古力。如果朱古力脆底可以再脆啲就更好。天作之合天作之合一定会系情人节热门款式,系非常吸引眼球嘅心形,仲用左浪漫紫色嘅白朱古力做外围,包住两层开心果海绵蛋糕,中间夹住玫瑰茶酱,上面有好多拿破仑常用嘅吉士忌廉,再上面加左心形嘅红莓干,同一块印左酒店名牌嘅朱古力。虽然较多白朱古力,不过食落都唔会太甜,味道带淡淡开心果味,虽然整体味道唔

精选糕点 - 法式杂饼配自选饮品 $125 另加一

法式杂饼

天作之合

虽然较多白朱古力,不过食落都唔会太甜,味道带淡淡开心果味,虽然整体味道唔算太突出。

热朱古力咖啡

自选饮品叫左热朱古力同热朱古力咖啡,同样要脱脂奶,有好靓嘅心形拉花。热朱古力咖啡都苦苦哋,朱古力味唔浓,我叫左走咖啡因。

热朱古力

热朱古力好似冇上次黎咁香浓。

软雪糕松饼 $135 另加一

软雪糕松饼

软雪糕松饼系北海道牛奶软雪糕,时令鲜果配英式烘松饼。用左个好靓嘅餐盒上枱,卖相一流。面头有两个英式烘松饼嘅上半部份,伴有劲多香滑忌廉,加左黄色小花点缀,同印左酒店名牌嘅朱古力。时令鲜果都唔求其,系尖端有金箔嘅士多啤梨,蓝莓,同红桑子。下底原来仲有𠮶两个英式烘松饼嘅下半部份,伴随唔少北海道牛奶软雪糕。北海道牛奶软雪糕系浓厚滑溜,忌廉系又滑又甜,水果系新鲜,不过老实讲,咁样食英式烘松饼真系浪费,面头𠮶层还好,配忌廉好食,不过下底𠮶个松饼浸到腍而完全冇左英式松饼嘅香味,个人唔多欣赏。不过价钱方面呢款甜品绝对抵食。

软雪糕松饼

总括而言,呢度食品价钱比外面贵好多,个人觉得主要系买环境同服务,以打卡为主,食物方面质素同出面好嘅名牌蛋糕店或酒店差唔多。今次服务员态度好helpful,影相都会帮手摆好枱同影多几张,下次想打卡先会再黎lu。

2022-02-05
热朱古力