2021-07-26
幸福班戟个大名就听左好耐,但系就未试过。今日食完午餐经过呢间K11嘅幸福班戟分店,居然冇人排队,即兴食个班戟试试先。幸福班戟系日本人气即叫即制班戟,餐牌有甜有咸班戟,甜味有8款而咸既有3款,款式上其实唔算多。饮品方面都有唔少选择。除左普通咖啡同茶,仲有特色饮品同木薯珍珠。芝士慕丝杂莓酱班戟 $102一客三件班戟,未食先闻到好香嘅鸡蛋香味,班戟果然系软绵绵同暖暖哋,上面洒上糖霜,真心系好食既。不过某几块班戟嘅温度系低啲,如果可以再热啲就好,美中不足。杂莓酱好多,唔过甜又食到粒粒莓肉。芝士慕丝就令人失望,冇芝士香,净系得忌廉嘅香滑,似普通忌廉。不过班戟,杂莓酱同芝士慕丝三样一齐食,都好食既。宇治抹茶浓厚慕斯班戟 $112呢份宇治抹茶浓厚慕斯班戟就冇咁热,不过味道上好味啲。因为宇治抹茶浓厚慕斯系坚浓密,令我有少少觉得似雪糕。班戟上面仲洒上抹茶粉,成份班戟既抹茶味够浓!另外仲加左少少忌廉同一小支枫糖浆俾你自己挤出黎,不过我就觉得唔需要。欣赏佢哋加左少少碎核桃,虽然唔够脆,不过都多左重口感。焙煎茶拿鐡木薯珍珠(左) $38,抹茶拿鐡木薯珍珠(右) $38原价$68既木薯珍珠跟班戟加$38就有,即
芝士慕丝杂莓酱班戟 $102
宇治抹茶浓厚慕斯班戟 $112
原价$68既木薯珍珠跟班戟加$38就有,即试!焙煎茶拿鐡同抹茶拿鐡都好香滑,木薯珍珠就烟烟韧韧好好咬,分量都唔少,绝对系好饮既珍珠奶茶变身版!
呢度唔收加一服务费,所以服务唔好有期望,非常麻麻地,哈哈!
餐具全部用完即弃,好唔环保,影相又唔好。
讲返食物方面,班戟本身系好味既,不过个人认为toppings方面就需要多d层次啦。如果比同区既Gram cafe & pancakes,幸福班戟既班戟好食好多倍!不过相比之下,幸福班戟既款式同toppings就差d,环境同服务都差d。
最后我想讲我地一落完单就见到一条人龙排队,今次我地真系好彩。