2022-02-21
今次嚟到呢间位于西环,由外国人主理嘅Poke bowl 小店,店舖环境简约,坐位多数系单边坐,感觉企理衞生。关于Poke bowl 由来,源于彩虹之州夏威夷,取名Poke是因为这个词在夏威夷语里是「切块」的意思。指的就是当时渔民,把新鲜渔获的制作方法。将新鲜捕捞的鱼和海鲜处理干净,既不加热也不烹调,只是切成小块立方体并加入调料或淋上酱汁摆在一碗(bowl)米饭上,这就做成了一份Poke bowl,至今已有几百年历史。今次我试咗「Ono」,整碗 Poke bowl 色彩鲜艳,单单卖相已经令人食欲大增。热热嘅寿司饭上,铺满大大粒三文鱼籽、半个牛油果,拌上好多蛋丝。仲有吞拿鱼粒、三文鱼粒,再配上红椰菜丝、芝麻籽。加埋佢地嘅秘制酱汁,食落口感特别丰富,呢碗Poke bowl 我一试难忘,立即爱上。除咗指定嘅 Poke bowl , 你仲可以自选 「Make your own bowl」,有不同size 、饭底、酱汁、Toppings 等选择,钟意食啲乜完全自己话事,大家真系可以去一试。