2019-11-01
我其实唔系好好甜点,但唯独喜欢食蛋糕,而且系冇乜cream但又要好软熟,唔太甜嘅果种蛋糕。今日心血来潮,突然想食啲甜嘅令自己开心下,但又唔想帮衬果啲会俾人装修嘅西饼店,所以上网揾左呢间戚风蛋糕专门店。见到佢啲蛋糕个个都好靓,独立一个个玻璃罩罩住,令我谂起美女与野兽果朵玫瑰花,而最重要系唔会有厚厚嘅cream喺面,所以买左几个返屋企食。佢个packing好用心,因为佢会喺蛋糕底痴胶纸,令佢哋唔会走位。首先我拣左「盛莓蓝蝶」,佢系以红莓桑莓蓝莓士多啤梨为主,蛋糕本身都有淡淡野莓香甜。切开中间先会有cream,但啲cream唔会好重奶油,唔会好腻。然后就系「日本柚子」,柚子嘅香味充斥着整个蛋糕, 因为蛋糕有少少柚子肉,清甜之余带点酸味,令你个感觉唔会好腻。最后就系「三色和茶」,我自己本身唔太喜欢抹茶,因为我觉得抹茶太苦。但点解我会拣呢一个蛋糕?因为我觉得佢揾埋三只颜色好靓,同埋咁样做应该比较考功夫。而当我食第一啖嘅时候,面头嘅𠮶一层抹茶竟然冇令我却步,因为佢呢个系偏甜嘅抹茶cream,而因为佢系以茶为主,所以呢一个蛋糕比之前两个会比较清。三个蛋糕都好好食,最主要系因为佢个蛋糕整到好软熟,而且
三个蛋糕都好好食,最主要系因为佢个蛋糕整到好软熟,而且唔会太甜。真系一试爱上,我会开始洗男朋友脑,叫佢生日再买俾我。因为佢呢度都有生日蛋糕可以订,而且价钱其实同坊间嘅西饼店差唔多,但质素绝对差好远。
食完三件蛋糕,当然唔系就咁就完啦!因为其实我仲另外买咗两个Bavarois。其实我原本唔知佢系咩嚟,以为只系普通啫喱类嘅甜品。其实佢系面头系水果果冻,底下就系一啲慕丝,但系实净啲。
首先我拣咗个「柠檬芝士」,呢一个味道以酸为主,但呢一种酸中带甜唔系唔会令你皱眉头,反而系食完一啖好想食第二啖。而佢嘅芝士味道唔会太浓已盖过柠檬本身嘅清新,所以都系好Fresh嘅感觉。
另一个我就拣咗「日本白桃」,一切开已经好香蜜桃味,整个都系好清甜,好好味。