2022-08-28 134 浏览
中菜日本嘢西餐食到闷,醒起朋友话过尖沙咀有间叫Anjappar嘅印度餐厅几好食,就捉咗个fd一齐去食吓。一去到餐厅,见到环境好大好阔落,有唔少香港人喺度食紧,相信啲嘢食应该唔错。坐低咗,员工热心地介绍菜色,好,就信佢嘅推介☺️!Chicken Lolly Pop 鸡肉棒棒糖($75)第一道菜,红色嘅印度炸鸡棒,鸡皮炸到好脆,酱汁甜中带辣挂哂喺件鸡度,好好味😋想食埋嚿骨。Mutton Seekh Kabab 铁板羊肉($190)依个系店员极力推荐我食嘅菜色。一上菜就听到铁板哔哩吧啦嘅热气腾腾嘅声音,翻开面头嘅椰菜洋葱青椒丝就就见到主角羊肉串,一啖咬开就食到个独特嘅香料味道,好过瘾!Butter Chicken Masala 印度牛油鸡咖喱($120)鸡肉好嫩滑,咖喱汁辣中又带用牛油香味,真系好想叫个白饭捞嚟食😋Garlic Naan 印度大蒜烤饼 ($40)印度烤饼又系一个无办法唔点嘅食物。烤饼热辣辣咁上枱,外脆内软,蒜蓉味香,蘸住唔好多咖喱汁食,简直系一绝。Butter Dosa 牛油薄煎饼($70)好大块嘅印度薄饼!脆卜卜好大牛油味😋重配撘4个印度酱料去食,打卡一流😙Bamboo Mu

Chicken Lolly Pop 鸡肉棒棒糖($75)
Chicken Lolly Pop

Mutton Seekh Kabab 铁板羊肉($190)
Mutton Seekh Kabab

Butter Chicken Masala

Garlic Naan 印度大蒜烤饼 ($40)
Garlic Naan

Butter Dosa 牛油薄煎饼($70)
Butter Dosa

Bamboo Mutton Biriyani 竹筒羊肉炒饭 ($130)
等咗成晚嘅终主角上场。店员喺我哋𠮶面前将嘅饭喺个竹筒倒落块大叶上,成件事已经好impressed。炒饭系用咗印度细长嘅米去炒饭,羊肉大嚿连骨同筋膜,完全无羊膻味。饭粒烟韧,啖啖都充满印度香料味,好啱钟意浓味食物嘅朋友😋
Bamboo Mutton Biriyani

Mango Lassi 芒果奶昔($35)
一坐低梗系饮杯嘢先。食印度嘢唔叫Lassi就同去pizzahut唔食pizza一样。Mango Lassi堪称系印度餐饮嘅灵魂,以新鲜果肉同鲜奶调制而成,唔死甜,好smooth好好饮!
Mango Lassi
2022-08-26