2016-03-18 561 浏览
姊妹们知道我开始食榴梿,就问我有冇兴趣出去吹吹水之余又食啲榴梿饮品、抄饭及甜品。有得去玩紧系非常乐意,所以就泰园系湾仔新开嘅店食餐饱啦~ 其实之前我到去过泰园系尖沙咀嘅总店,𠮶次食到饱饱又满足,所以我对泰园都好有信心,好期待佢地嘅榴梿食物,唔知系点嘅呢?不过,泰园嘅榴梿食物系用上榴梿BB嘅马来西亚猫山王榴梿,听到都好吸引呀!系未正式开餐之前就先饮杯嘢,我依杯就系芒果沙冰,芒果味超级浓郁呀~ 姊妹就饮依款薄荷榴梿特饮,我都有偷少少嚟试下,榴梿味都好浓,再加埋薄荷味,感觉好好清新呀~ 泰式柚子虾沙律~ 柚子甜甜酸酸,虾又好爽口,再加上带有少少辣嘅泰式酱汁,好味得嚟又开胃呀!生腌濑尿虾~ 之前系尖沙咀店都食过,味道就当然唔洗讲有几好味。不过值得一赞嘅系濑尿虾中间嘅壳,店铺系已经帮我地拆左,真系食起上来劲方便呢。 蒜蓉牛油鸡翼~ 一个惹味𩠌,但食落一啲都唔油腻,而且肉质仲好嫩滑添。 椰汁鸡汤~ 一见到个椰汁我已经好钟意,入口时仲带有好香嘅香茅同柠檬叶嘅香道,再配合酸酸辣辣嘅味,都唔错哦。 炸虾丸皮蛋~ 流心皮蛋加上弹牙嘅虾胶外皮,食嘅时候再沾少少泰式辣酱,三种材料原来都好夹呀!泰园爆炸大

有得去玩紧系非常乐意,所以就泰园系湾仔新开嘅店食餐饱啦~

泰式柚子虾沙律~

生腌濑尿虾~

蒜蓉牛油鸡翼~

一个惹味𩠌,但食落一啲都唔油腻,而且肉质仲好嫩滑添。

椰汁鸡汤~

酸辣辣嘅味,都唔错哦。

炸虾丸皮蛋~

泰园爆炸大头虾~

大大只嘅大头虾都好弹牙,不过我觉得另一亮点系啲炸香左嘅九层塔,估唔到系咁吸引呀。

烧海鲜拼盘~

拼盘内有元贝、贵妃蚌、鱿鱼、大蚬和大头虾,每种海鲜都好新鲜,而且烧得啱啱好,烧香左仍不失海鲜嘅甜呀。

终于嚟到我地期已久嘅榴梿菜式,榴梿抄饭~
其实一送到嚟就已经闻到淡淡嘅榴梿味,而当我地开始翻炒饭时,个榴梿味仲越来越浓。入口有啖啖超澴榴梿味,经过炒过程嘅榴梿估唔到系有一种清甜味,味道又真系几特别呀。

嚟到甜品时间,亦即系我地今晚嘅主角,榴莲糕~

口感有点似大菜糕,当然系带有榴梿嘅香味。

榴莲糯米饭~

依个真系可以话要强力推介,因为真系超好味,原汁原味嘅榴莲(份量都唔少呀),再配上白糯米饭及椰汁,味道真系超级浓郁好味,个感觉真系好难用字嚟形容呀!

食完依餐之后,我想我真系爱上左榴莲了,非常回味,好想再嚟叹多次呀!