2024-01-29 835 浏览
今天我期待已久啦,可以同外国番黎嘅朋友去北角品尝泰国菜,一边叙旧一边享受美食😎我点咗泰式冻奶茶🥤系我们的开胃’酒’,香浓又滑顺的口感🫦每一啖都系浓浓嘅奶香、茶叶嘅香气,绝对是夏日的最佳选择🤘🏻朋友点咗珍多冰🧊味道香甜浓郁,椰奶、椰子冰嘅结合清爽宜人,椰果嘅弹性嚼劲增添层次感🫶🏻马拉盏炒通菜绝对系我哋嘅最爱😻通菜的鲜嫩和马拉盏的香辣味道完美结合,我哋一啖又一啖,好快就pk 咗佢🤭就系呢个酸辣冻鲍鱼,真系食到我😍心都醉喇!佢嘅酸辣味道恰到好处👌,酸酸地嘅开胃,辣辣地又唔会过咗头,刺激到好想一啖接一啖。鲍鱼本身嘅鲜味完美地同酸辣酱料融合埋一齐👍,口感Q弹又爽口,令人食完仲想再食🤤。每一片鲍鱼都包裹住酱料,入口即溶,甜中带辣,辣中带酸,层次分明,啖啖皆惊喜😲。而且佢哋仲添咗啲洋葱同鲜蒜提味,清新嘅口感更加凸显咗鲍鱼嘅丰腴。部分鲍鱼上面铺咗啲青葱同香菜🌿,色香味俱全,视觉同味蕾都得到咗满足。而啲腌制嘅辣椒🌶️片加咗几许独特香料,又香又辣,个个都赞不绝口。之后仲有个红彤彤嘅小番茄🍅,一咬落去,酸甜多汁,同鲍鱼嘅味道形成完美对比。真系每一啖都享受到海陆嘅鲜美结合,加埋啲酱汁嘅香辣,直头系味蕾嘅盛宴🎉!

就系呢个酸辣冻鲍鱼,真系食到我😍心都醉喇!佢嘅酸辣味道恰到好处👌,酸酸地嘅开胃,辣辣地又唔会过咗头,刺激到好想一啖接一啖。鲍鱼本身嘅鲜味完美地同酸辣酱料融合埋一齐👍,口感Q弹又爽口,令人食完仲想再食🤤。每一片鲍鱼都包裹住酱料,入口即溶,甜中带辣,辣中带酸,层次分明,啖啖皆惊喜😲。而且佢哋仲添咗啲洋葱同鲜蒜提味,清新嘅口感更加凸显咗鲍鱼嘅丰腴。部分鲍鱼上面铺咗啲青葱同香菜🌿,色香味俱全,视觉同味蕾都得到咗满足。而啲腌制嘅辣椒🌶️片加咗几许独特香料,又香又辣,个个都赞不绝口。之后仲有个红彤彤嘅小番茄🍅,一咬落去,酸甜多汁,同鲍鱼嘅味道形成完美对比。真系每一啖都享受到海陆嘅鲜美结合,加埋啲酱汁嘅香辣,直头系味蕾嘅盛宴🎉!这个融合咗创意同传统味道嘅菜式,间餐厅真系做到手到口到心到😋,值得推荐!🥴
而酸辣凤爪口感Q弹,辣味十足,每一口都充满了辣椒同酸味feel ,正👍🏻
最后黎个菠萝海鲜炒饭🥡菠萝的甜味和海鲜的鲜嫩口感相结合,炒饭一粒粒唔黐埋一齐,配合菠萝同海鲜食到舔舔脷🤤