2017-07-04
呢日放工行过油麻地,谂住扫街食小小野先再行街,行下行下,见到间小食档好似系新开嘅,咁就谂住试下啦!行埋去个阵,铺头前面有两位靓靓auntie 超热情,好热情咁介绍佢地嘅招牌鱿鱼丝啊豆腐啊,我被佢嘅热情感染到,咁就决定试下佢d招牌野啦!我叫左佢地嘅招牌秘制鱿鱼丝,靓auntie 即叫即做,用呢个特制烤网将新鲜鱿鱼用火炝烤干。Auntie 真系好似打功夫咁,起晒劲咁用部机拉呀拉,将条烤好嘅鱿鱼丝拉到超长。成套太极拳降龙十八掌打完之后,条鱿鱼丝就拉到咁长😝好劲呀!一路睇住auntie 打功夫咁拉佢,一路等住食,都几开心我叫左辣,所以auntie 就系上面落左佢地嘅秘制辣酱功夫鱿鱼丝($28),好好味,劲香鱿鱼味,有咬劲有火侯$12两件嘅避风塘豆腐,呢个真系好食到炸!我见佢地会不断出新嘅豆腐出黎,一出炉就敲钟,吸引周围行紧嘅人过黎望帮衬,咁样每个人食到嘅都会系食鲜炸起,好正呀!岩岩炸起嘅豆腐,食落个外层炸到索索声,入面豆腐超超超软,真正嘅外脆内软啊!佢个汁都好正,唔辣但微微地酸,岩岩好平衡番炸野嘅油腻感,呢个豆腐真系正到我要encore 几次啰!
我叫左辣,所以auntie 就系上面落左佢地嘅秘制辣酱
功夫鱿鱼丝($28),好好味,劲香鱿鱼味,有咬劲有火侯