2019-02-20 35 浏览
原来Crepes法式煎薄饼系咁好味,前几日放工去九龙湾megabox行街,响L5楼层中庭位置旁边既一间“Achacha food and beverage”, 佢哋主打系食法式煎薄饼,真系一试难忘。餐厅有set dinner同散叫,我哋点咗一个套餐加单点crepes, 头盘有四款选择 有沙律、餐汤、意式云吞配芝士同埋薄切烟三文鱼, 每个 set dinner 可点两个前菜,另加一个加多$15。首先店员会送上法式面包,烤过嘅法式面包加埋牛油,外脆内软,配合埋餐汤一流。 而餐汤系忌廉南瓜汤, 南瓜汤充满南瓜嘅甜味,味道非常浓郁,忌廉够creamy,饮完都忍唔住要再加多个汤。另一个前菜系意大利云吞配芝士, 正方形薄薄嘅云吞配芝士味道非常夹,作为前菜非常好食。主菜点左油封鸭腿配法式薄饼,大大只鸭腿封干配果酱,味道非常好,法式薄饼非常香脆好味,第一次食,简直食过返寻味,另外伴碟仲有紫薯蓉,亦都系非常出色。另外单点左Crepes Achacha,薄切烟三文鱼做馅,加埋其他配料,夹喺法式薄饼中间,变得外面脆,里面有烟三文鱼香味。餐饮系自家制水果茶,水果茶唔太甜,充满不同种类既果肉,清甜好味。