餐厅: 活蘭印度素食
资讯:

2018-12-26 80 浏览
今个圣诞节,王氏力场重力场太太 同埋小力场 一家三口 去到尖沙咀 睇灯饰 之余 仲经过呢一间南印度素食馆。印度素食,系香港已经比较少有,而当中印度菜亦细分南,北咖哩种类。呢间素食主要以南方咖哩为主。所以装修非常特别,而小弟亦系第一次去到呢啲印度素食餐厅试下。环境非常美丽干净,虽然大部分食客都系印度人,但香港人不妨可以去试下。餐牌上面种类非常之多,而我哋最后选咗呢个店长推介 woodlands Special Thali($135), 讲返呢个印度素食餐,佢有甜咖哩同埋辣咖哩 。再配黄咖哩饭同埋印度薄饼,可以畀你试匀晒咁多种南印度特色咖哩,并唔系单单平时只有辣,原来仲有甜,好适合两个一齐试食下。Paneer Chenna Masala($70)呢个印度素食系小弟推介。佢嘅辣度不算高,好岩大人同小朋友不访试下。 但系佢里面嘅豆,反而系嘅精髓所在。喜爱素食者一定要拣呢个,试过包你知道无介绍错。Samosa ($60)相信好多人都食过呢个印度特色咖哩角。但系话明系素食,佢哋用薯仔代肉,但系配搭非常之好。但系唯一唔好处就系辣度几高下唔食得辣嘅人千祈唔好试。Paper Masala Doss ($

Paneer Chenna Masala($70)

Samosa ($60)

Paper Masala Doss ($85)
呢个印度米纸卷,必定系呃like推介。 可能大部分人同我一样都系顾住影相而错过咗佢,之前其他印度餐厅我都食过一次,但唯独佢地做得非常之出色,而内笼仲有咖哩薯仔配搭,甜咖哩或辣咖哩沾少少米子卷,大家千祈唔好错过。

内笼咖哩薯仔。。

Gulab Jamun
呢个系佢哋嘅餐厅特色甜品,系一个热食嘅 甜品,我系到买一个关子。等大家去试过自然会知道,好食你们无法形容。

Mango Lassi ($35)
呢杯mango lassi 竟然系冇加冰去制作,大家可以试下另一种新的口味。

Masala Tea ($35)
太太就order 左印度拉柴。同出面印度奶茶比较下,佢地茶嘅品种非常之出色 ,值得大家去试下, 唔使客气净系饮港式奶茶咁dry 。。
  • paper masala dosa